Macron: Evropska politička zajednica nije zamjena za proširenje
(Izvor: EPA/LUDOVIC MARIN / POOL)

Macron: Evropska politička zajednica nije zamjena za proširenje

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da "Evropska politička zajednica" dopunjuje proces pristupanja EU i da nije njegova "alternativa", dok se njemački kancelar Olaf Scholz fokusirao na Zapadni Balkan rekavši da nema bezbjednosti EU bez "stabilnog evropskog Zapadnog Balkana", piše Euractiv.

Macron je ponovo govorio o svom prijedlogu nakon što su zemlje iz "čekaonice" za EU pokazale zabrinutost da bi njegova ideja mogla da posluži kao način da se te zemlje ne prime u blok. Macron je ranije ovog mjeseca u govoru povodom Dana Evrope u Evropskom parlamentu predstavio novu "političku evropsku zajednicu" koja bi omogućila Ukrajini i drugim zemljama trenutno na "listi čekanja" za EU, poput onih sa Zapadnog Balkana, da se bliže povežu sa Unijom.

Njegova ideja koju su neki protumačili kao alternativu za posustali proces proširenja, primljena je sa skepticizmom u zemljama koje teže članstvu u EU. "Nijedna alternativa članstvu u EU ne bi bila prihvatljiva za Ukrajinu", rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmytro Kuleba pošto je čuo Macronov prijedlog.

Francuski predsjednik je 19. maja na konferenciji za štampu sa moldavskom predsjednicom Maiom Sandu, čija zemlja je nedavno podnijela zahtjev za članstvo u EU, pokušao da objasni svoj prijedlog "Evropske političke zajednice". Rekao je, prenosi je EURACTIV.fr, da je predstavio "novi okvir za strukturiranje saradnje, okupljajući demokratske evropske nacije koje se pridržavaju našeg skupa vrijednosti i koje mogu, ali ne moraju da teže pridruživanju EU".

Iako se na to može gledati kao na način da se izbjegne integracija nekih zemalja u EU, zajednica bi bila "kompliment" a ne "alternativa procesu pristupanja", rekao je. Prema Macronu, njegova ideja bi omogućila "snažnije strukturiranje političkih, energetskih i investicionih odnosa sa nekoliko zemalja koje to žele".

Maia Sandu je pozdravila Macronov prijedlog jer bi nova "Evropska politička zajednica", kako je rekla "podržala i ubrzala" proces pristupanja njene zemlje EU. Istovremeno je njemački kancelar rekao da je Njemačka eurointegracije Zapadnog Balkana stavila na vrh prioriteta jer je njihovo pristupanje važno za EU.

Njemačka vlada je, piše EURACTIV.de, od početka ruske agresije na Ukrajinu intenzivirala napore da ubrza integraciju Zapadnog Balkana u EU. "Uspješne EU integracije naših partnera sa Zapadnog Balkana u interesu su EU", rekao je Scholz sinoć u Haagu na konferenciji za štampu sa holandskim premijerom Markom Rutteom.

On je rekao da je zbog toga eurointegracija Zapadnog Balkana na vrhu političke agende njemačke vlade dodajući da je to "pitanje kredibiliteta i geostrateške racionalnosti EU". Ranije istog dana Scholz je obraćajući se njemačkoj vladi govorio o značaju Zapadnog Balkana u geopolitičkoj borbi sa Rusijom.

Scholz je u Bundestagu rekao da integracija Zapadnog Balkana treba da bude "strateški interes" jer je to pitanje bezbjednosti EU "koja ne može da bude dostignuta bez stabilnog evropskog Zapadnog Balkana". Njemačke ambicije da ponovo pokrene i ubrza proces proširenja na Zapadnom Balkanu snažno podržava Holandija.

"Svi zajedno u EU pokušavamo da uradimo sve u našoj moći da obezbijedimo da Zapadni Balkan ostane stabilan i da nađemo rješenje za probleme koji postoje, posebno u vezi sa Sjevernom Makedonijom i Bugarskom", rekao je Rutte.

Holandski premijer je rekao da je "to je moguće samo ako Njemačka zaista preuzme vodeću ulogu" dodajući da pozdravlja njemačku inicijativu.

federalna.ba/Beta

Emmanuel Macron Evropska politička zajednica
Emmanuel Macron Francuska izbori
0 19.06.2022 22:48
Emmanuel Macron Francuska izbori
0 19.06.2022 21:14
Francuska parlamentarni izbori Emmanuel Macron
0 19.06.2022 08:30
Emmanuel Macron Mario Draghi Olaf Scholz Ukrajina
0 16.06.2022 14:47
Evropska politička zajednica
0 16.06.2022 09:30
Emmanuel Macron Olaf Scholz Mario Draghi Kijev
0 16.06.2022 09:11