Macron doputovao u Astanu, sastao se s predsjednikom Kazahstana Tokajevom
(Izvor: EPA-EFE/KAZAKHSTAN PRIME MINISTER PRESS SERVICE)

Macron doputovao u Astanu, sastao se s predsjednikom Kazahstana Tokajevom

Francuski predsjednik Emmanuel Macron doputovao je danas u Astanu, glavni grad Kazahstana, što je prva etapa njegove posjete centralnoj Aziji, regiji koja se dugo smatrala ruskim dvorištem i koja je privukla pažnju Zapada kad je počeo rat u Ukrajini, javlja AFP.

Kazahstan koji je bogat naftom već se uzdigao kao zamjenski izvoznik sirove nafte za evropske zemlje koje su obustavile kupovinu nafte iz Rusije, ali je i važna poveznica u novoj kinesko-evropskoj trgovačkoj ruti koja zaobilazi Rusiju.

Na sastanku s kazahstanskim predsjednikom Kasimom-Žomartom Tokajevom, Macron je pohvalio Astanu jer je odbila zauzeti stranu Moskve po pitanju Ukrajine i najavio da Francuska i Kazahstan namjeravaju potpisati bitne poslovne ugovore.

- U mogućnosti smo postići napredak u važnim međunarodnim pitanjima, naglasiti našu predanost povelji Ujedinjenih naroda i načelima kao što su teritorijalni integritet i nacionalni suverenitet - rekao je Macron. 

Rusija je više puta izrazila zabrinutost zbog pojačanih diplomatskih aktivnosti Zapada u bivšim sovjetskim centralnooazijskim zemljama.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je nedavno da Zapad pokušava odvući ruske "susjede, prijatelje i saveznike" od Moskve. 

- Nikako ne podcjenjujem pritisak koji neki akteri možda vrše na vas. Francuska visoko cijeni naše prijateljstvo. Mi slijedimo put prijateljstva. To je put za vašu zemlju koja odbija biti vazal bilo koje sile, i želi održavati uravnotežene odnose s različitim zemljama u interesu vašeg naroda. Takva strategija je bliska Francuskoj - rekao je Macron Tokajevu.

Kazahstanska vlada rekla je da dvije zemlje planiraju razgovarati o energetskoj saradnji, trgovini te regionalnim i globalnim pitanjima.

- Vaša posjeta nam je vrlo važna i može se nazvati historijskom - rekao je Tokajev Macronu.

Kazahstan i Uzbekistan, iduća stanica na Macronovom putovanju, odbili su priznati rusku aneksiju ukrajinskih teritorija i obavezali su se da će se pridržavati zapadnih sankcija protiv Moskve, iako su i Rusiju i zapadne zemlje poput Francuske nazivali svojim strateškim partnerima.

federalna.ba/Fena

Kazahstan Emmanuel Macron
Emmanuel Macron poljoprivrednici Gabriel Attal Francuska
0 21.02.2024 11:41
Emmanuel Macron priznanje Palestina
0 17.02.2024 12:06
Joe Biden Emmanuel Macron Franocois Mitterand
0 06.02.2024 13:47
Emmanuel Macron Pojas Gaze Izrael Palestina
0 17.01.2024 23:28
Emmanuel Macron Francuska
0 17.01.2024 17:09