Luksuzni automobili ruskih turista pune garaže aerodroma u Helsinkiju
(Izvor: ALESSANDRO RAMPAZZO / AFP)

Luksuzni automobili ruskih turista pune garaže aerodroma u Helsinkiju

Porschei, Bentleyji i drugi luksuzni automobili s ruskim registarskim tablicama pune garaže na helsinškom aerodromu jer je Finska postala važna tranzitna zemlja za ruske turiste koji putuju u Evropu.

Evropska unija zatvorila je svoj zračni prostor za ruske avione nakon što je Moskva izvršila invaziju na Ukrajinu, prisiljavajući sve koji žele putovati u Evropu da voze preko granice ili idu zaobilaznim putem koristeći nezapadne aviokompanije.

Otkako su ograničenja u Rusiji uvedena zbog pandemije koronavirusa istekla u julu, došlo je do porasta broja ruskih putnika i sve većeg otpora u Evropi protiv dolaska ruskih turista dok rat traje, piše AFP.

Na parkingu aerodroma u Helsinkiju nalazi se desetine, ako ne i stotine vrhunskih automobila s ruskim registarskim tablicama, uključujući novo izdanje limuzine Mercedes-Benz S klase i Porsche 911 Turbo S.

Finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto rekao je za AFP da je ova nordijska zemlja postala "tranzitna zemlja" za ruske turiste.

- Na aerodromu u Helsinkiju trenutno dolazi puno ruskih turista – rekao je on.

Finska je prošle sedmice rekla da će od 1. septembra  ograničiti ruske turističke vize na 10 posto u odnosu na sadašnju kvotu, zbog sve većeg nezadovoljstva dolaskom ruskih turista usred rata u Ukrajini.

Ali Rusi i dalje ulaze u Finsku s vizama koje su izdale druge zemlje EU-a u schengenskom području bez kontrola na unutrašnjim granicama.

- Oni dolaze ovamo sa schengenskim vizama koje su izdale različite zemlje, a zatim nastavljaju dalje nekim od letova sa aerodroma u Helsinkiju - rekao je Haavisto.

Prema istraživanju koje je provela finska granična straža u augustu, oko dvije trećine Rusa koji prelaze finsku istočnu granicu to čine sa schengenskom vizom koju je izdala zemlja koja nije Finska.

- Schengenska pravila ne dopuštaju Finskoj da zatvori granicu za određene nacionalnosti. EU može zajednički odlučiti o takvim sankcijama - rekao je Haavisto.

On je naglasaio da bi bilo dobro da sve zemlje EU donesu slične odluke, budući da Finska i baltičke zemlje planiraju ograničiti te vize.

Nakon što je Rusija ukinula svoja Covid ograničenja putovanja 15. jula, broj ruskih turista koji idu u Finsku je porastao.

Iako su brojke još uvijek znatno ispod broja prije pandemije koronavirusa, u julu je bilo više od 230.000 graničnih prelazaka, u odnosu na 125.000 u junu.

Evropska komisija saopćila je prošle sedmice da su u toku razgovori kako bi se vidjelo može li se postići "koordinirani pristup" o ruskim vizama.

Istočne zemlje EU Latvija, Litva i Poljska prestale su izdavati nove turističke vize Rusima nedugo nakon početka rata.

Estonija je otišla korak dalje i pokušava zaustaviti Ruse kojima su vize izdale druge države EU-a.

Međutim, njemački kancelar Olaf Scholz izrazio je rezervu prema takvim ograničenjima.

- Ovo nije rat ruskog naroda, to je Putinov rat - istaknuo je Scholz.

Rekao je da bi ograničavanje turističkih viza također kaznilo "sve ljude koji bježe iz Rusije jer se ne slažu s ruskim režimom".

federalna.ba/Fena

Porsche Bently aerodrom Helsinki
Lumiwings Međunarodni aerodrom Tuzla Tuzla aerodrom
0 27.02.2024 22:14
Rusija Izrael napad Sirija aerodrom
0 14.02.2024 08:45
Međunarodni aerodrom Tuzla aerodrom Tuzla
0 02.02.2024 20:09
Međunarodni aerodrom Sarajevo Sarajevo aerodrom
0 20.01.2024 11:51