Lukashenko: U slučaju napada na našeg saveznika Rusiju i Bjelorusija će se uključiti u rat
(Izvor: EPA/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREM)

Lukashenko: U slučaju napada na našeg saveznika Rusiju i Bjelorusija će se uključiti u rat

Bjeloruski predsjednik Alexander Lukashenko izjavio je u petak da će se u slučaju mogućeg napada na njenu saveznicu Rusiju i Bjelorusija uključiti u rat, odnosno stati na stranu Rusije.

Obraćajući se Parlamentu, Lukashenko je rekao da će njegova zemlja pomoći u odbrani svog bliskog saveznika Rusije u sklopu savezničkih sporazuma, ukoliko Rusija bude direktno napadnuta, navodi državna novinska agencija Belta.

Ističući opredijeljenost Bjelorusije protiv ratova, on je kazao da je bjeloruski narod zabrinut da li će biti rata ili ne.

"To će se desiti, ali samo u dva slučaja", rekao je Lukashenko, te dalje dodao:

"U slučaju direktnog napada ili vrućeg rata koji je pokrenut protiv Bjelorusije. Drugi slučaj je ako naš saveznik Rusija bude pod direktnim napadom."

Vrući rat je rat u koji su direktno uključeni puške, oružje i vojske protivnika. Hladni rat je suprotan vrućem ratu.

Zapad je "veoma zainteresovan" oko pitanja da li će ruski vojnici biti raspoređeni u Bjelorusiji ili ne, rekao je Lukashenko, dodajući da će ruski vojnici doći u Bjelorusiju u slučaju napada na Bjelorusiju.

Nagomilavanje desetina hiljada ruskih vojnika na granici s Ukrajinom posljednjih sedmica izaziva strah od ruske invazije, dok Rusija poriče da planira napad.

federalna.ba/AA

Alexander Lukashenko Bjelorusija