Los Angeles: Vjetrovi ometaju gašenje prvih ovogodišnjih velikih požara
(Izvor: Ilustracija/Eric Thayer)

Los Angeles: Vjetrovi ometaju gašenje prvih ovogodišnjih velikih požara

Prvi veliki ovogodišnji požar u okrugu Los Angeles, u Sjedinjenim Američkim Državama, brzo je zahvatio više od 40 kvadratnih kilometara, dan nakon što je prisilio na evakuaciju najmanje 1.200 kampera, terenaca i planinara iz rekreacijske zone Hungry Valley, nedaleko od Gormana.

“Vatrogasci koji rade u teškim uslovima i na strmom terenu bore se sa vatrenom stihijom“, rekao je Kenichi Haskett, šef odjela vatrogasne službe okruga LA i dodao:

"Kada je vjetrovito, voda odlazi na terene gdje nije potrebna. Dakle, to je izazov."

U međuvremenu u sjevernoj Kaliforniji, u nedjelju je izbio mali požar zbog kojeg je izdata naredba za evakuaciju i upozorenje za slabo naseljeno područje u blizini jezera Sonoma.

Požar u južnoj Kaliforniji izbio je u subotu popodne u blizini Gormana, oko 100 kilometara sjeverozapadno od Los Angelesa. U evakuisanoj zoni izgorjela su dva objekta.

Vatra se kretala prema jezeru Piramida, popularnoj destinaciji za nautičare koja je bila zatvorena iz predostrožnosti na Dan očeva. U nedjelju nije bilo prijetnji nijednoj kući, ali su zvaničnici upozorili stanovnike Castaica, u kojem živi oko 19.000 ljudi, da se pripreme za evakuaciju ako se požar proširi južnije.

Niska vlaga i udari vjetra od oko 80 kilometara na sat očekivali su se tokom dana, a vjetar bi mogao pojačati brzinu nakon zalaska sunca, upozorila je kancelarija Nacionalne meteorološke službe za Los Angeles.

federalna.ba/AA

Los Angeles požar evakuacija