Lopare: Otvoreni 10. dani dijaspore
Ivana Đurđević-Bajić

Lopare: Otvoreni 10. dani dijaspore

Opština Lopare domaćin je tradicionalne manifestacije "Dani dijaspore", koja se u ljetnim danima, kada mještani ovog područja koji se nalaze na privremenom radu u zemljama Zapadne Evrope dolaze u rodni kraj, održava već 10. put, sa ciljem promovisanja tradicionalnih vrijednosti, domaće, nacionalne kuhinje, ali prije svega privrednog i turističkog potencijala majevičkog kraja

A majevički potencijal - pretvoren u brend - ove godine privukao je najviše posjetilaca. Osnivanje zadruge omogućilo je, ranije individualnim proizvođačima, standardizaciju proizvodnje. Tako je stogodišnja tradicija ovog kraja - u proizvodnji dimljenog sira zarac - dobila svoje mjesto na tržištu.

“Sve je taj neki starinski način proizvodnje, nema hemije”, kaže Zdenka Mitrović, predstavnica ZZ Zarac, i dodaje kako naši ljudi velike količine nose u dijasporu.

A u duhu dijaspore i ovogodišnji sajam, gdje su pod motom "Dolaze naši " ujedno predstavljeni i brojni zajednički projekti - namijenjeni razvoju privrede majevičkog kraja.

"Opština Lopare je u saradnji sa dijasporom realizovala niz održivih i zdravih projekata na području Lopara, na obostrano zadovoljstvo”, kazao je Mirko Nikolić, predstavnik Kancelarije za dijasporu Opštine Lopare.

Načelnik Rado Savić (SDS) ističe kako je važno da se očuva kontakt sa dijasporom, da se proces asimilacije koji je snažan u zemljama Zapadne Evrope, ako se ne može zaustaviti, bar uspori, a s druge strane, da oni pomognu rodni kraj.

S druge strane, gosti iz regiona imaju nešto bolje predispozicije za proizvodnju, bar kada je riječ o podsticajnim mjerama susjedne Srbije prema svojim proizvođačima. Tako je domaćinstvo "Gačića magaza" iz Bogatića protekle godine imalo u ponudi čak 84 vrste domaće rakije.

“To je domaća radinost, nas troje uičestvuje u tome, porodična manufaktura, tako da smo uskladili površine koje su pod voćem i ono koliko možemo da preradimo. 172 sorte različitog voća imamo, sve što može i ne može u Srbiji da se gaji, a 80% sirovine nabavljamo od sigurnih dobavljača, koji imaju daleko veće površine”, objašnjava Zoran Gačić.

Po pristupačnim, sajamskim cijenama, svoje proizvode predstavili su i farmeri, voćari i povrtlari te pčelari. Naposljetku, degustacija je, ipak, bila najbolje mjerilo kvaliteta.

federalna.ba

Dani dijaspore Lopare
Mirko Šarović Lopare
0 25.07.2021 17:52
brdska trka Lopare
0 04.07.2021 16:55
Lopare vakcinacija
0 29.04.2021 13:45
vakcinacija Lopare
0 13.04.2021 14:35