videoprilog Samre Tufek (Federacija danas)

Ljubušak s američkom adresom nesebično pomaže svoj rodni kraj

Najpoznatiji Ljubušak s adresom u Los Angelesu, također poznat i kao veliki humanitarac, Stipe Steve Bubalo u posjeti je ovih dana svom rodnom kraju Hardomilju. Povod posjete je otvaranje Zavičajnog doma, koji je upravo zaslugom porodice Bubalo i obnovljen. Osim ovog objekta pomogli su i obnovi crkve te puta koji vodi u ovaj kraj.

Manja mjesta u Bosni i Hercegovini godinama se suočavaju s problemom iseljavanja stanovništva. Srednjovjekovno selo Hardomilje nadomak Ljubuškog jedno je od tih mjesta. Među iseljenicima je i Stipe Stev Bubalo, koji nesebično godinama pomaže ovaj kraj. Zatekli smo ga sa suprugom u posjeti rodnoj kući, gdje nam kaže kako naviru samo lijepa sjećanja na život koji je proveo ovdje sve do svoje 16. godine.

„Ovo nikad nisam mislio da ću dočekati u životu jer je to predug život, a naročito kad odete u tuđi svijet. Uvijek vas vuče želja od tamo odakle su vam korijeni.“

O Stevu je snimano i nekoliko dokumentarnih filmova, a u toku je priprema i za novi pod nazivom „Američki san“. Priznanje ovom čovjeku odaju i stanovnici Hardomilja, koji su mu u čast organizovali svečanost povodom obnovljenog Zavičajnog doma, a za čije je otvaranje zaslužna porodica Bubalo.

„Pomogao je da se obnovi i ova crkva, kao i naš spomen dom tu na našem starom Hardomilju. Učinio je da se dovede i sama asfaltna cesta do samoga brda na Hardomilju. Vjerujem da ne postoji čovjek na Hardomilju koji to ime ne spominje sa zahvalnošću“, istakao je fra Nikola Jurišić.

„Neka i svima nama mladima bude ovo jedan primjer da i mi nekad u budućnosti, ukoliko budemo u mogućnosti, činimo ovo što čini on“, kaže Ana Bubalo.

Ljubav prema rodnom zavičaju tokom godina porodica Bubalo nesebično je iskazivala i u pomoći studentima, te ulažuću u brojne infrastrukturne projekte. Ovaj primjer je možda prava lekcija bh. jakoj dijaspori, koju više nego ikada treba domovina Bosna i Hercegovina.

„Želim pomoći svome selu, ne dijelim Bubale, Borose, Grbavce, Rupčiće, bilo ko, ovo je moje selo, to su moji ljudi. Ja ih poštujem i želim pomoći“, poručuje Stipe.

Inače, ovaj kraj obiluje bogatom kulturno-historijskom naslijeđem, prelijepom prirodom, ali ono što Ljubušaci najviše vole isticati je kako stanovnici ovdje imaju veliko srce što se, tvrde, upravo na pirmjeru porodice Bubalo najbolje može primjetiti.

federalna.ba

Ljubuški Stipe Steve Bubalo
Ljubuški učenik prijetnje
0 06.02.2024 10:55
sud Ljubuški Denis Buntić
0 14.12.2023 09:33
Petar Herceg Tonić Ljubuški
0 07.12.2023 19:40
Federalni Zavod za zapošljavanje Ljubuški njegovatelji finansiranje
0 28.11.2023 13:16