videoprilog Ane Skopljak (Dnevnik 2)

Ljevičarski bivši vođa studenata postao najmlađi predsjednik Čilea

Ljevičarski bivši studentski vođa ubjedljivo je pobijedio na izborima za predsjednika Čilea.

S gotovo 97% već prebrojanih glasova, Gabriel Borić, dobio je je 55,8% i preuzeo prednost od 12 posto u odnosu na svog krajnje desnog protivnika, Joséa Antonija Kasta, ultrakonzervativnog oca devetero djece, koji je brzo prihvatio svoj poraz i pozvao Borića da mu čestita.

Borić se obratio gomili ljudi koju su se okupili na Santiago bulevaru i rekao: "Vremena koja su pred nama neće biti laka."

Zastao je samo kako bi poveo gomilu u klicanju ili se nasmiješio zbog vatrometa koji je „tutnjao“ iznad njegove glave.

"Samo uz društvenu koheziju, ponovno pronalaženje sebe i dijeljenje zajedničkog jezika moći ćemo napredovati prema istinski održivom razvoju - koji dopire do svakog Čileanca", rekao je Borić.

Njegovi suparnici redovno su isticali njegovo relativno neiskustvo, ali u nedjelju navečer Borić je bio jasan dok je pred gomilom okupljenih pristalica ponavljao svoja predizborna obećanja.

Zahvalio je svakom kandidatu pojedinačno - uključujući Kasta - i učvrstio svoju predanost ustavnom procesu Čilea, što je ključno pitanje za mnoge dok zemlja ulazi u najnovije poglavlje u turbulentnom tranzicijskom razdoblju.

“Pravednost, istina i poštovanje”, rekao je Borić uz zaglušujuće klicanje mase. “Nastavit ćemo.”

Kast je ranije ispred svog predizbornog stožera rekao: "Gabriel Borić može računati na nas."

Zrak je u nedjelju navečer prodirao zvuk automobilskih sirena i skandiranjem Borićevih pristaša, koji su se okupljali na uglovima ulica, trgovima i širokim bulevarima centra Santiaga.

"Ovo je tako velika pobjeda - još uvijek ne mogu sasvim vjerovati!" uzviknula je kongresnica Komunističke partije Karol Cariola ispred Borićevog središta kampanje u centru Santiaga.

Budući da Borić nije uspio zauzeti veći dio zemlje u prvom krugu glasanja 21. novembra, jer je izgubio od Kasta za dva postotna boda, Cariola je bila ključan u preokretanju deficita u sklopu niza turneja po cijeloj zemlji u koje su nastojali posjetiti 1 milion domova duž cijele zemlje.

No, u vrućem danu u Čileu, glasanje je bilo poremećeno poteškoćama u javnom prijevozu diljem zemlje, iako je vlada tvrdila da je učinila sve što je u njenoj moći da biračima osigura da mogu doći na biračka mjesta.

Borić, koji dolazi iz Punta Arenasa na krajnjem jugu Čilea, doživio je meteorski uspon iz studentske politike i postao je sljedeći stanar La Monede, čileanske predsjedničke palače.

Značajno je promijenio svoj imidž od svog sudjelovanja u studentskom pokretu 2011. godine, izišavši iz skupine mladih studentskih političara koji su služili dva mandata u nacionalnom kongresu prije nego što se kandidirao za predsjednika.

Sa 35 godina će Borić, čiji otac ima hrvatsko porijeklo, biti najmladji predsjednik Čilea u modernoj istoriji.

Njegov mandat traje do 2026. i obuhvatit će razdoblje društvene i političke transformacije zemlje, koja trenutno preuređuje svoj ustav – što je rezultat masovnih protesta protiv nejednakosti koji su eksplodirali u oktobru 2019.

federalna.ba/The Guardian

Gabriel Borić Čile predsjednik
Crna Gora predsjednik hapšenje
0 09.05.2022 11:20
Šri Lanka predsjednik ostavka
0 06.04.2022 09:11
sport fudbal nogomet Kolumbija Čile
0 30.03.2022 08:25
Čile Gabriel Borić
0 12.03.2022 10:28
Volodimir Zelenski karijera komičar predsjednik
0 02.03.2022 10:32
Irak predsjednik glasanje
0 07.02.2022 15:11