Ljeto 2023. na sjevernoj hemisferi najtoplije ikada
(Izvor: Ilustracija/WMO)

Ljeto 2023. na sjevernoj hemisferi najtoplije ikada

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) objavila je u srijedu da je ljeto 2023. na sjevernoj hemisferi Zemlje bilo najtoplije ikada.

WMO, kao međuvladina specijalizirana organizacija Ujedinjenih nacija, i Evropska klimatska služba Copernicus objavili su u srijedu da je august bio najtopliji mjesec zabilježen od početka korištenja moderne opreme i drugi najtopliji mjesec ikad nakon jula ove godine.

August je bio za oko 1,5 stepeni Celzijusa topliji od predindustrijskih prosjeka, što je prag zagrijavanja koji svijet nastoji da ne pređe.

Temperatura okeana, koji obuhvataju više od 70 posto Zemljine površine, bila je najviša dosad i iznosila je skoro 21 stepen Celzijusa, saopštili su WMO i Copernicus.

"Klimatski slom je počeo", upozorio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres, navodi se u izvještaju.

Prema Copernicusu, dosad je 2023. druga najtoplija godina u istoriji, iza 2016.

Naučnici za porast temperatura okrivljuju klimatske promjene koje je izazvao čovjek zbog sagorijevanja uglja, nafte i prirodnog plina, ali i pritisak prirodne meteorološke pojave El Nino, koja je privremeno zagrijala dijelova Tihog okeana.

Klimatolog Andrew Weaver rekao je da brojke koje su objavili Svjetska meteorološka organizacija i Copernicus ne iznenađuju. Istakao je da vlade nisu dovoljno ozbiljno shvatile pitanje globalnog zagrijavanja, te je izrazio zabrinutost da će javnost jednostavno zaboraviti na to pitanje kada temperature ponovo padnu.

"Vrijeme je da globalni lideri počnu govoriti istinu. Nećemo ograničavati zagrijavanje na 1,5 stepen; nećemo ograničiti zagrijavanje na dva stepena. Sada je sve na palubi kako bi se spriječilo globalno zagrijavanje od tri stepena Celzijusova – nivo zagrijavanja koji će izazvati pustoš širom svijeta", rekao je Weaver, profesor Univerziteta Victoria u Kanadi.

Naučnici su koristili prstenove na drvetu, ledena jezgra i drugo kako bi procijenili da su temperature sada toplije nego što su bile u oko 120.000 godina. Svijet je i prije bio topliji, međutim, to je bilo prije ljudske civilizacije, mora su bila mnogo viša, a polovi nisu bili ledeni.

Dok su temperature zraka i okeana na rekordnom nivou, Antarktik je nastavio bilježiti rekordno male količine morskog leda, saopštila je Svjetska meteorološka organizacija.

federalna.ba/AA

WMO najtopliji avgust ocean
WMO izvještaj temperatura
0 30.11.2023 12:35
globalno zatopljenje El Nino WMO
0 15.07.2023 10:04
El Nino ekstremne vremenske prilike WMO upozorenje
0 04.07.2023 12:39
Fadil Novalić WMO Svjetska meteorološka organizacija
0 17.04.2023 16:53