Ljekar: Nadal je drugačiji, napravio je čudo
(Izvor: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON)

Ljekar: Nadal je drugačiji, napravio je čudo

Angel Ruiz Cotorro, ljekar Rafaela Nadala, rekao je danas da je sposobnost španskog tenisera da se izbori sa teškom povredom čudo koje ne bi uspjelo nijednoj drugoj osobi.

Nadal je ove sezone osvojio dvije grand slam titule, na Australian openu u januaru i prošlog vikenda na Roland Garrosu u Parizu, uprkos ozbiljnoj hroničnoj povredi stopala. Također, uoči pariskog turnira slomio je rebro pa je oporavak bio teži. Spekulisalo se da će zbog toga Nadal na Roland Garrosu završiti karijeru, ali je on po osvajanju 14. trofeja na tom turniru rekao da će se boriti da nastavi. Španac je tada rekao da je igrao pod injekcijama.

Zbog te povrede Nadal je u utorak počeo tretman pulsnom radiofrekvencijom, koja umrtvljuje nerve u bolnom predjelu. On je viđen u Mallorci, a iz automobila je izašao na štakama.

"Cilj je da to ne potraje kako bi mogao da igra na Wimbledoneu. Ovo je spektakularno, bilo bi čudo za bilo koju drugu normalnu osobu, ali njemu je to uspjelo jer je potpuno drugačija osoba. Ne radi se samo o tome da ti umrtvljuju stopalo da nemaš bolove i da odjednom možeš da se takmičiš, već da prihvatiš izazov i izoluješ se od tog osjećaja da bi kasnije dobio priliku da igraš nekoliko mečeva u tim uslovima, protiv izuzetno kvalitetnih protivnika", rekao je Ruiz-Cotorro za španski radio, prenio je Eurosport.

"Uz to, imao je i problem sa rebrom koji ga je spriječio da se na pravi način priprema i uđe u željeni ritam mečeva. Te stvari može da uradi samo Rafa", dodao je ljekar.

Nadal pati od Miller-Weissovog sindroma, degenerativne i neizlječive bolesti, koju karakteriše deformacija jedne od kostiju stopala i hroničan bol.

Upitan o šansama da zaigra na Wimbledoneu, koji počinje 27. juna, Nadal je rekao: "Biću tamo ako mi tijelo dozvoli. Wimbledone je prioritet, grand slamovi su prioritet.

"Da igram pod lijekovima protiv upale - da, a pod injekcijama anestezije - ne", naveo je Nadal.

Rafael Nadal povreda
Mesud Pezer bacanje kugle povreda
0 15.08.2022 09:26
sport tenis Wimbledon Rafael Nadal Nick Kyrgios
0 07.07.2022 21:14
Naomi Osaka sport tenis povreda
0 18.06.2022 17:22
Rafael Nadal Wimbledone
0 17.06.2022 15:27
Roland Garros Rafael Nadal tenis
0 05.06.2022 17:48