Livanjski pčelari otvorili centar pčelarstva i predstavili jedinstvenu etiketu
(Izvor: Fena)

Livanjski pčelari otvorili centar pčelarstva i predstavili jedinstvenu etiketu

 U Livnu je u četvrtak otvoren pčelarski centar, a održana je i promocija karakterističnog vizualnog identiteta ambalaže meda s područja livanjskih kraških pašnjaka.

Pčelarski centar u Livnu koji je danas otvoren rezultat je dvogodišnjeg projekta pčelarstva kojeg "Muslim Aid Association" realizira u suradnji s Gradom Livnom i Udrugom pčelara "Li-Vrisak" iz Livna, navodi se u priopćenju "Muslim Aid Associationa".

"Projektom smo željeli uključiti sve one koji proizvode med, ali i one koji ga vrlo rado vole konzumirati. Prepoznali smo udruženja pčelara kao ključne faktore sigurnosti proizvodnje i prometovanja meda u lokalnim zajednicama i u skladu sa time ih tehničko-tehnološki osnažili kroz donaciju linija za proizvodnju satnih osnova i punionice meda, ali i kroz razvoj karakteristične ambalaže. Prethodno smo za deset mladih pčelara, u suradnji s udrugom 'Li-Vrisak' donirali 100 pčelinjih društava i kroz proces edukacija i mentorstva osnažili ih da sami počnu pčelariti", izjavila je Edina Šehić-Saliji, ravnateljica nevladine organizacije.

Gradonačenik Livna Darko Čondrić kazao je kako je za Gradsku upravu od iznimne važnosti pomagati pčelare s livanjskog područja, budući da je ovo područje koje je svojim položajem i bioraznolikošću vrlo karakteristično za proizvodnju meda.

"Ovo je još jedan u nizu projekata koje Gradska uprava realizira s ciljem pomoći poljoprivrednim proizvođačima. Osnovni cilj ovoga projekta i otvaranje ovoga pčelarskog centra je omogućavanje pčelarima da imaju zajedničke pogone za preradu voska i punjenje meda. S tim u vezi, smanjit ćemo i reducirati njihove troškove, a unaprijediti njihovo poslovanje", zaključio je Čondrić.

Pored doniranih mašina i svih neophodnih resursa, pčelari s područja Livna bit će u prilici da svoj med prodaju pod nazivom "Med livanjskih kraških pašnjaka", koji je po svojoj strukturi i poziciji jedinstven u Europi, što ističe i Mirando Šperac, predsjednik Udruge "Li-Vrisak" i profesionalni pčelar.

"Naša regija je vrlo karakteristična, budući da se naši pčelinjaci nalaze na području koje je spoj mediteranske i kontinentalne klime i da obiluje medonosnim biljkama. Sada imamo i razlog više za bavljenje pčelarstvom jer će pčelari koji su članovi udruženja nakon obavljenih fizikalno-kemijskih i bioloških analiza na svojim teglama moći koristiti i vrlo karakterističnu markicu, koja će proizvode od meda s ovih područja učiniti vrlo prepoznatljivim. Pored toga, na ovaj način naše potrošače štitimo od lažnog meda", rekao je Šperac.

Osim navedene ceremonije otvaranja pčelarskog centra, pčelari iz Livna su se danas predstavili na sajmu "Agro-Tour Livno", koji je bio organiziran na središnjem trgu u Livnu.

federalna.ba/Fena

 

Livno pčelari med
volonteri Međunarodni dan volontera PUŽ Put u život Livno
0 05.12.2022 16:54
Livno Srednja strukovna škola Livno nova kuhinjska oprema
0 28.11.2022 21:24
Dan državnosti BiH Livno Dan državnosti Bosne i Hercegovine
0 25.11.2022 16:48
Midhat Jašić pčele pčelari pčelarstvo Federalni radio
0 12.11.2022 09:25