videoprilog Željke Mihaljević (Federacija danas)

Livanjski gradonačelnik s dijasporom o jačanju suradnje

Gradonačelnik Livna i njegovi saradnici održali su radno-informativni sastanak s predstavnicima livanjskih zajednica iz Švicarske, Kanade, Njemačke i Hrvatske. Učesnicima sastanka, između ostalog, prezentirane su mogućnosti ulaganja u Livno.

Budući da se iz Livna desetljećima odlazilo na rad u inozemstvo, pretpostavlja se da kako u zemljama Zapadne Europe, pa i onim preko oceana, živi barem još jedno Livno. Međutim, taj potencijal i suradnja, osobito na gospodarskome planu, do sada nije dovoljno iskorišten. Stoga bi ovaj sastanak, kojega je inicirala Livanjska zajednica iz Zuricha, trebao biti prekretnica.

„Ogromne su mogućnosti za suradnju Grada Livna, da ga otvaramo prema vani, da dijasporu animiramo da aktivno sudjeluje u razvoju grada, općine, kantona i, na kraju krajeva, razvoju Bosne i Hercegovine“, istaknuo je Jozo Dalić, predstavnik Livanjske zajednice u Švicarskoj i član Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

„Želimo bolje surađivati i komunicirati, možda napraviti jedan registar naše dijaspore, a isto tako čuti njihove interese, dobiti informaciju o njihovim potrebama i željama, kako oni žele sudjelovati i kreirati život i bolje sutra u Livnu“, poručio je Darko Čondrić, gradonačelnik Livna (HDZBiH).

Predstavljeni su i primjeri dobre prakse lokalnih poduzeća koja posluju s dijasporom.

„Trenutno izvozimo preko 80% naših proizvoda, a velika većina te prodaje zasnovana je na suradnji s dijasporom gdje ona sudjeluje kao krajnji kupac naših proizvoda diljem EU, kao posrednik u prodaji ili kao partnerska firma koja od nas kupuje proizvode i montira ih širom Evrope“, objašnjava Stipe Krišto, vlasnik tvrtke B Krug Livno

A belgijska tvrtka koja proizvodi dijelove za aviomotore dobar je primjer stranoga ulaganja.

„Proizvodnju izvozimo 100% tako da ima prostora za uspostavljanje novih kontakata. Ukoliko tu postoje slične firme koje se bave sličnom djelatnošću kao mi, voljni smo im pomoći na svaki način“, navodi Frano Brajko, direktor tvrtke B Spring Livno.

Sudionicima sastanka su prezentirane mogućnosti ulaganja u Livno, te razvojna strategija za razdoblje 2022-2027. Rečeno je i kako će osim uspostave registra dijaspore livanjska Gradska uprava odrediti i osobu za kontakt s dijasporom kako bi unaprijedila suradnju, te zajedničke projekte realizirala na brži i efikasniji način.

federalna.ba

Livno dijaspora
Livno sajam AGRO-TOUR LIVNO
0 22.09.2023 18:26
nasilje u obitelji nasilje u porodici Livno
0 18.09.2023 17:00
Livno djeca u prometu prometne patrole
0 15.09.2023 17:40
dijaspora Zenica
0 13.09.2023 22:59
Wild Horses Trail Livno Kamešnica
0 10.09.2023 12:12