videoprilog Željke Mihaljević (Federacija danas)

Kradu ih, preprodaju, ubijaju - livanjski divlji konji bez zakonske zaštite

Unatoč brojnim pokušajima nevladinog sektora, nekolicine entuzijasta, pa i Grada Livna, livanjski divlji konji, a i cijelo područje na kojemu se kreću, nisu dobili zakonsku zaštitu. Dok prijedlozi leže u ladicama, četveronožni ljepotani, uz prirodnu selekciju, bivaju česta meta 'neljudi' koji ih kradu, preprodaju, ubijaju. Ovih dana priču ponovno aktualizira Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva organizacijom radnog sastanka o temi Zakonodavno-institucionalni okvir za upravljanje krdom divljih konja na visoravni Kruzi podno planine Cincar.

Na obzoru između zemlje i neba više od tisuću četveronožnih ljepotana gospodare visoravni Kruzi, podno planine Cincar. Nesputani i nepotkovani postali su turistička atrakcija, ali i velika nevolja budući da se u potrazi za vodom ili solju i ljeti i zimi spuštaju na cestu. A s obzirom i na sadašnju brojnost, krajnje je vrijeme da se upravljanje tim bogatstvom riješi kroz zakonodavno-institucionalni okvir.

„Vjerujem da ćemo, što se tiče struke, ćemo dobiti sve moguće potrebne parametre i analize kako to treba napraviti, a dalje je na institucijama - odnosno, budimo iskreni, na političkoj volji. Kad se nešto hoće, onda se nešto i napravi da se to realizira“, kaže ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva K10 Božo Perić (HDZ 1990).

Pomoćnica gradonačelnika za gospodarstvo,  inspekciju, lokalni razvoj i investicije Ivana Markov objašnjava da traje procedura izrade projektnog zadatka za studiju, odnosno za stručno obrazloženje zaštite tog područja: „Naravno, to nije naša nadležnost, ali nadamo se da ćemo mi dostaviti jedan projektni zadatak, jednu inicijativu, kako bi bili početni koraci napravljeni u tom smjeru“.

„Smatram da su livanjski konji dio nacionalnog bogatstva BiH i u svakom slučaju ih treba zaštititi i na neki način treba povesti računa o njima i tu se svakako treba uključiti na jedan znanstveni pristup sve relevantne institucije ove države“, poručuje Vinko Batinić, profesor Agronomskog fakulteta u Mostaru.

A one bi svojim proračunima pomogle lokalnoj i kantonalnoj zajednici.

„Da problemi sa livanjskim konjima ne budu problemi nego stvarni dio kulture, bogatstva i tradicije ovoga kraj. Pogotovo zadnjih godina su oni i promovirani kao jedan poseban vid turističke atrakcije“, dodaje profesor Batinić.

A uz Agronomski fakultet iz Mostara, stručnu pomoć i potrebnu logistiku za utvrđivanje njihovog zdravstvenog stanja, genetske mutacije, genotip, optimalan broj jedinki i procjenu ugroženosti prostora na kojemu obitavaju i očuvanje biodiverziteta - nesebičnu pomoć dat će i Veterinarski fakultet iz Zagreba. Nadajmo se da će, zahvaljujući naporima svih ovih ljudi, livanjski ljepotani konačno ugalopirati u zakonsku regulativu.

federalna.ba

Livno divlji konji konji Livanjski konji
Franjevački muzej i galerija Gorica Livno Livno
0 21.04.2024 19:07
Livno Kanton 10 izbori Hrvatska
0 16.04.2024 17:42
Srednja strukovna škola Livno
0 27.03.2024 19:00
Bijeljina konji
0 18.03.2024 19:09