Livanjske i Duvanjske jame pune otpada i opasnih materijala
(Izvor: Fena/Mario Loncar)

Livanjske i Duvanjske jame pune otpada i opasnih materijala

U sklopu realizacije projekta "Čisto podzemlje" u suradnji s Ornitološkim društvom "Naše ptice", članovi GSS-a Kantona 10 na prostoru livanjske općine očistili su jamu Dvogrla, jednu od dvije jame predviđene za čišćenje ovim projektom.

S obzirom na to da većina pitke vode koju koriste stanovnici ovog kraja dolazi iz krških šupljina, a da se navedena očišćena jama nalazi neposredno iznad izvora rijeke Bistrice u Livnu, iz GSS Kantona 10 zaključuju da ovim pristupom i onečišćenjem postoje potencijalne negativne posljedice za sve njih.

Iznova ih, kažu, začuđuje količina i vrsta bačenog smeća u jamu koju su izbacili van te odvezli na predviđeno mjesto namijenjeno za otpad.

Da su jame i špilje na prostoru Kantona 10  pune otpada i opasnih materijala potvrđuju i članovi Speleološkog društva Mijatovi dvori iz Tomislavgrada koji su u travnju mjesecu ove godine istraživali dva speleološka objekta na Grabovičkoj visoravni pored Tomislavgrada.

Kako su kazali, prva na redu bila je Šoljkova jama koja je dijelom istražena tijekom prošlogodišnje ekspedicije.

"Zbog svoje posebnosti želja je bila da se posjeti i još jednom istraži. I bio je to pun pogodak. Prekrasno osigana jama s mnoštvom stalaktita, stalgmita, stupova, zavjesa, saljeva, heliktita, bila je pravi mamac da nas podsjeti na ljepotu bavljenja speleologijom", rekli su speleolozi.

Spuštanjem i istraživanjem spomenute jame zatečene su i nedojmljive scene.

"Ono što nas žalosti je velik broj kostiju domaćih životinja poput krava, konja, koza i pasa. Uz sve to, na ulazu nas je dočekao i razni otpad, kao da je netko punih pet ormara robe istresao u jamu. A ispod smeća su se krila ni više ni manje nego minsko eksplozivna sredstva poput tromblona, ručnih granata i improviziranih naprava", istaknuli su iz SD Mijatovi dvori.

federalna.ba/Fena

Livanjske jame