Li: Kina želi dijalog s Amerikom, ne konfrontaciju
(Izvor: EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG)

Li: Kina želi dijalog s Amerikom, ne konfrontaciju

Kineski ministar odbrane Li Šangfu rekao je danas da bi sukob sa SAD-om bio "nepodnošljiva katastrofa" i da njegova zemlja traži dijalog umjesto konfrontacije.

Govoreći u okviru Šangri La dijaloga, najvećeg azijskog sigurnosnog samita, Li je rekao da je svijet dovoljno velik da Kina i SAD rastu zajedno.

"Kina i SAD imaju različite sisteme i razlikuju se na mnogo načina", rekao je Li u prvom značajnom međunarodnom obraćanju od kada je u martu imenovan za ministra odbrane.

On je dodao da to "ne bi trebalo da spriječi dvije strane da traže zajednički jezik i zajedničke interese za jačanje bilateralnih veza i produbljivanje saradnje".

Kineski ministar odbrane je naglasio da je "nepobitno da bi ozbiljan sukob ili konfrontacija između Kine i SAD-a bila nepodnošljiva katastrofa za svijet".

Veze između Washingtona i Pekinga zategnute oko niza pitanja, uključujući Tajvan, koji ima demokratsku upravu, teritorijalne sporove u Južnom kineskom moru i ograničenja koja je američki predsjednik Joseph Biden uveo na izvoz čipova.

federalna.ba/Srna-Rojters

 

Kina SAD