Lendo u Danskoj: Prošlost ne smijemo zaboraviti, ali se ne smijemo prestati boriti za budućnost u EU

Lendo u Danskoj: Prošlost ne smijemo zaboraviti, ali se ne smijemo prestati boriti za budućnost u EU

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo boravi u posjeti Kraljevini Danskoj, gdje je na poziv Bosanskog kulturnog centra Kopenhagen održao niz sastanaka s predstavnicima bosanskohercegovačkog iseljeništva.

Tokom boravka u Kraljevini Danskoj, potpredsjednik Lendo je prisustvovao i svečanim akademijama u Kopenhagenu i Næstvedu, koje su održane povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Obraćajući se prisutnima na svečanoj akademiji u Kopenhagenu, Lendo je istaknuo zadovoljstvo zbog prilike da razgovara sa građanima Bosne i Hercegovine i onima koji vode porijeklo iz Bosne i Hercegovine, a koji trenuno žive u Danskoj.

- Ako vam neko dođe i kaže da u Bosni i Hercegovini nije sigurno, da je ne treba posjećivati i da ne treba u nju ulagati, onda vjerujte da taj neko ne govori istinu. Ne sumnjam da redovno posjećujete našu dDomovinu, ali vas isto tako pozivam da ulažete u nju. Isplati se ulagati u Bosnu i Hercegovinu - poručio je Lendo.

Osvrnuo se i na pokušaje pravljenja podjela među građanima po političkoj osnovi, što je, ocijenio je, pogrešan pristup.

- Treća stvar koju trebate znati jeste da mi imamo svoju prošlost, ali i našu budućnost. Prošlost niti možemo niti smijemo zaboraviti. Na to nas obavezuju naši šehidi i poginuli borci. Bosna je kroz historiju natopljena krvlju. Mnogo je ljudi dalo živote za domovinu. Ali mi imamo i našu budućnost za koju se ne smijemo prestati boriti. Ona je u Evropskoj uniji i NATO-u. Takva budućnost nam treba zbog ekonomije, infrastrukture, vladavine prava i sigurnosti - kazao je Lendo.

Istaknuo je da je odluka o održavanju referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine bila mudra i hrabra odluka, koja je afirmisala Bosnu i Hercegovinu kao modernu državu u kojoj će svaki građanin biti jednak.

Tokom sastanaka sa predstavnicima bosanskohercegovačkog iseljeništva u Danskoj, ocijenjeno je da su građani Bosne i Hercegovine koji trenutno žive u toj zemlji, njih oko 23.000, duboko integrirani u dansko društvo, te da daju značajan doprinos njegovom funkcionisanju i unapređenju.

U tom kontekstu je naglašena mogućnost produbljivanja saradnje iseljeništva sa maticom Bosnom i Hercegovinom, naročito u oblastima ekonomije i kulture.

Tokom boravka u Danskoj, potpredsjednik Lendo posjetio je i  Džemat u Kopenhagenu i Bosanski kulturni centar Kopenhagen, koji su i organizatori svečanosti povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika FBiH Refika Lende. 

federalna.ba/Fena

Refik Lendo Danska