Lendo čestitao Dan nezavisnosti BiH: Jedan od najvažnijih datuma u hiljadugodišnjoj historiji BiH
(Izvor: Fena/Arhiva)

Lendo čestitao Dan nezavisnosti BiH: Jedan od najvažnijih datuma u hiljadugodišnjoj historiji BiH

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo čestitao je svim građanima Bosne i Hercegovine 1. mart, Dan nezavisnosti BiH.  

- Prvi mart je jedan od najvažnijih datuma u hiljadugodišnjoj historiji Bosne i Hercegovine. Prije 32 godine, 29. februara i 1. marta 1992., velika većina građana Bosne i Hercegovine svojim je glasom na referendumu izabrala nezavisnost naše domovine. Tim činom okrenuli smo novu stranicu naše historije obnavljajući samostalnost Bosne i Hercegovine nakon nekoliko stoljeća pod tuđom vlašću - naveo je Lendo.

Referendumsko pitanje sadržano na glasačkim listićima odražavalo je volju i viziju politike na kojoj je građena ideja nezavisne, suverene i internacionalno priznate Republike Bosne i Hercegovine.

- Međutim, ono je i temelj politike evropske Bosne i Hercegovine, građanske države u kojoj će svaki pojedinac biti jednak pred zakonom i u kojoj će glas svakog građanina imati istu vrijednost. Borbu na putu do tog cilja nastavljamo i dalje. Predstojeći praznik i sve ono što smo prošli u protekle 32 godine nam može poslužiti kao podstrek da još snažnije i istrajnije pristupimo toj borbi - Lendine su riječi.

Čestitku je uputio svim građanima Bosne i Hercegovine a posebno pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine i članovima porodica šehida i poginulih boraca.

federalna.ba/Fena

Refik Lendo