videoprilog Adise Alić (Federacija danas)

Lejlini proizvodi od vune i na policama velikih regionalnih marketa

Nakon što smo u našem programu objavili nesvakidašnju priču o Travničanki Lejli Mandžuka-Smajić, koja po starinskom principu obrađuje vunu, počele su joj pristizati poslovne ponude. Proizvodi od vune ovce pramenke sada se mogu naći i na policama velikih regionalnih marketa.

Dok nam pojašnjava kako je prije nekoliko godina, najprije iz vlastite potrebe i hobija, nastalo prvo vuneno srce, ističe kako je to danas čista ljubav utkana u svaki njen ručno izrađeni, potpuno organski proizvod.

A već su prve proizvode, koji na prirodan način odstranjuju nečistoće s kože te rješavaju brojne dermatološke probleme, prepoznali kozmetički marketi te se Lejlina vuna našla na policama širom regije. Hobi je ubrzo prerastao u korist za dvadesetak žena, koje su tehnikom heklanja i filcanja stvarale brend. Posao je nakratko zaustavila pandemija, ali se ohrabrene rezultatima, ponovo nastoje vratiti i ne odustaju.

„U narednom periodu namjeravam proširiti proizvodnju. Po statistikama iz drogerija koje smo dobili za prošlu godinu, mi smo bili najprodavaniji mehanički odstranjivač nečistoća sa lica. To je jako pohvalno i dobro, ali nije ni blizu onog što je bilo prije pandemije“, dodaje Mandžuka-Smajić.

Tako će i dalje od vune koja uglavnom završava na divljim deponijama - uz jedan kalup, malo vremena i puno strpljenja - nastajati koristan proizvod.

U narednom periodu namjeravaju proširiti asortiman i proizvodnju, te će tako tone neiskorištene prirodne vune ovce pramenke s naših planina, zahvaljujući entuzijazmu Travničanki, postati koristan prirodni proizvod. A recept za uspjeh, uz ljubav je, kažu, i upornost, uz koje je uspjeh zagarantovan.

federalna.ba

vuna Lejla Mandžuka-Smajić