Le Drian: Postignut napredak u pregovorima sa Iranom

Le Drian: Postignut napredak u pregovorima sa Iranom

Postignut je napredak u pregovorima o nuklearnom sporazumuma sa Iranom iako vrijeme ističe, izjavio je u petak francuski ministar vanjskih poslova.

Indirektni pregovori između Irana i Sjedinjenih Država o spašavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. nastavljeni su u ponedjeljak.

Zapadne diplomate su nagovijestile da se nadaju velikom iskoraku do kraja januara ili početka februara, ali neslaganje oko najtežih pitanja i dalje ostaju. Iran je odbacio svaki rok koji su nametnule zapadne sile, prenio je Reuters.

- I dalje sam uvjeren da možemo postići dogovor. U posljednjih nekoliko dana postignut je mali napredak - rekao je Jean-Yves Le Drian za BFM TV i RMC Radio.

- Posljednjih dana idemo u pozitivnom smjeru, ali vrijeme je ključno, jer ako brzo ne postignemo dogovor, nećemo imati o čemu pregovarati - kazao je on.

Osma runda pregovora, a prva pod novim predsjednikom Irana Ebrahimom Raisijem, nastavljena je u ponedjeljak nakon što su u radni tekst dodali neke nove iranske zahtjeve.

Zapadne sile su rekle da je napredak bio prespor i da su pregovaračima preostale "sedmice, a ne mjeseci" prije nego što sporazum iz 2015. postane beznačajan.

federalna.ba/Fena

Iran nuklearni sporazum Francuska
sport Rukomet Evropsko prvenstvo Francuska Crna Gora
0 24.01.2022 22:42
Francuska pravila nevakcinisani
0 24.01.2022 08:30
nesreća Francuska Jean Jacques Savin
0 23.01.2022 14:27
Iran Ujedinjene nacije Generalna skupština UN-a
0 23.01.2022 10:32