Lavrov: Zapad ne želi zaustaviti rat u Ukrajini
(Izvor: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV / POOL)

Lavrov: Zapad ne želi zaustaviti rat u Ukrajini

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da Zapad ne želi zaustaviti rat u Ukrajini.

Lavrov se u Moskvi danas sastao s iranskim ministrom vanjskih poslova Hosseinom Amir-Abdollahianom, a nakon susreta je održana zajednička konferencija za novinare.

Lavrov je istakao kako su ekonomski odnosi između Rusije i Irana poboljšani.

"Uprkos nezakonitim sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i njihovih sljedbenika, bilateralna trgovina nastavlja sa stalnim porastom. Prema prošlogodišnjim podacima, obim bilateralne trgovine dostigao je rekordan nivo oko 5 milijardi dolara. Ova cifra je 20 posto veća u odnosu na 2021. godinu“, kazao je Lavrov.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Lavrov je ustvrdio da NATO po tom pitanju slijedi "destruktivnu politiku".

"Zapad ne želi da zaustavi rat u Ukrajini. Zapad u ovom ratu vidi svoje geopolitičke interese u smislu pokušaja da eliminiše svog međunarodnog rivala, Rusku Federaciju", poručio je Lavrov.

Dodao je također da Zapad pokušava da neutrališe Peking i da će Rusija, Iran, Kina i druge zemlje nastaviti da se suprotstavljaju pokušajima Zapada da uspostavi hegemoniju.

Iranski ministar vanjskih poslova je također poručio da su tokom sastanka razmotrili najnoviji status sporazuma o strateškoj i dugoročnoj saradnji između dvije zemlje i da su došli do završne faze u izvršenju sporazuma.

Abdollahian je kazao da je sa ruskim kolegom razgovarao i o ratu u Ukrajini koji je u toku i da podržavaju inicijative za mirno rješavanje napetosti.

"Iran je spreman da nastavi svoje napore da osigura mir i sigurnost u Ukrajini i da okonča rat. Mi smatramo da je zapadno opremanje Ukrajine raznim oružjem korak ka komplikovanju situacije", naglasio je šef iranske diplomatije.

federalna.ba/AA

Sergej Lavrov Rusija
Rusija oluja stradali
0 21.06.2024 11:43
Rusija helikopter srušio
0 21.06.2024 09:55
Evropska Unija sankcije Rusija
0 20.06.2024 10:52
Ukrajina Rusija Sjeverna Koreja
0 19.06.2024 20:33