Lavrov: Trebamo dodatna objašnjenja za dijelove izvještaja IAEA-e
(Izvor: RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY)

Lavrov: Trebamo dodatna objašnjenja za dijelove izvještaja IAEA-e

Rusija je zatražila "dodatna objašnjenja" od Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o dijelovima njenog izvještaja o nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini, izjavio je u srijedu ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

IAEA je u utorak pozvala da se zaustavi granatiranje u blizini elektrane i da se odmah uspostavi sigurnosna zona oko elektrane u izvještaju objavljenom nakon dugoočekivane misije u Zaporožju prošle sedmice.

Postrojenje je pod kontrolom ruskih snaga od marta, ali njome još uvijek upravlja ukrajinsko osoblje i povezano je s ukrajinskom električnom mrežom. I Kijev i Moskva su se međusobno optuživali za ispaljivanje projektila na elektranu, što je izazvalo strah od nuklearne katastrofe kao one u Černobilu, javlja Reuters.

Lavrov je za novinsku agenciju Interfax rekao da je Moskva tražila više informacija o nalazima IAEA-e i da je poslala zahtjev za pružanje dodatnih informacija.

- Potrebna su dodatna objašnjenja jer postoji niz pitanja u izvještaju. Neću ih sada navoditi, ali smo zatražili pojašnjenja od generalnog direktora IAEA - rekao je Lavrov za Interfax.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova optužila je Zapad da vrši pritisak na misiju IAEA u elektrani.

Novinska agencija RIA Novosti prenijela je izjavu Zaharove koja je rekla da je Rusija dostavila pune podatke o izvoru granatiranja IAEA-i i postavlja pitanje zašto ta organizacija u svom izvještaju nije navela Ukrajinu kao izvor napada na nuklearnu elektranu.

federalna.ba/Fena

Sergej Lavrov IAEA Zaporožje