Lavrov: OESS se pretvara u privjesak NATO-a i Europske unije

Lavrov: OESS se pretvara u privjesak NATO-a i Europske unije

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i predstavnici zapadnih zemalja međusobno su se na godišnjem skupu Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) optuživali za uništavanje te organizacije.

Na skupu u Skoplju, glavnom gradu Sjeverne Makedonije, koja predsjedava OESS-om, sve zemlje sudionice usuglasile su se da ta organizacija mora postojati, ali su zapadne zemlje i Rusija optuživale jedna drugu da svojom politikom uništavaju OESS, prenose agencije.

- OESS se pretvara u privjesak NATO-a i Europske unije. Priznajmo da je organizacija na rubu ponora te se postavlja pitanje: ima li smisla u nju investirati kako bi je revitalizirali - izjavio je Lavrov.

Ponovio je rusku retoriku, optuživši Ukrajinu za neonacizam, dok je za Zapad ustvrdio da vodi "hibridni rat" protiv Rusije.

Šefica njemačke diplomacije Annalena Baerbock rekla je da "neće dozvoliti da ruska igra uništi organizacije koje se oslanjaju na miran suživot i suradnju".

Pojedina izaslanstva napustila su salu kada je Lavrov izašao za govornicu.

Ukrajina i baltičke zemlje, u znak protesta zbog Lavrovljevog dolaska, u Skoplje nisu poslale svoje ministre vanjskih poslova.

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani poželio je dobrodošlicu Lavrovu, kao i predstavnicima ostalih učesnika. A premijer Dimitar Kovačevski rekao je da se neće sastati s ruskim ministrom.

Kovačevski je ocijenio da "ovo apsolutno nije diplomatska pobjeda Rusije, već diplomatska pobjeda OESS-a, s obzirom da je funkcioniranje OESS -a dovođeno u pitanje", navodi Radio Slobodna Europa.

federalna.ba/Fena

Sergej Lavrov OESS
Sergej Lavrov Rusija Ukrajina EU Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija
0 16.02.2024 11:50
Sergej Lavrov Antony Blinken Josep Borrell
0 01.12.2023 13:21