Lavrov: Nadamo se da će nelegitimne sankcije biti ukinute
(Izvor: AP)

Lavrov: Nadamo se da će nelegitimne sankcije biti ukinute

Moskva se nada da će UN unutar okvira Sporazuma iz Istanbula omogućiti ukidanje nelegitimnih sankcija koje onemogućavaju izvoz žita iz Rusije, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Prema trenutnim uslovima, nelegitimno uvedene sankcije sprečavaju izvoz žitarica iz Rusije, uključujući osiguranje, ulaz naših brodova u strane luke i dolazak stranih brodova u ruske luke", rekao je Lavrov nakon razgovora sa šefom egipatske diplomatije Samehom Šukrijem.

Lavrov kaže da se generalni sekretar UN Antonio Guteres, nakon potpisivanja sporazuma u Istanbulu, ponudio da zatraži ukidanje nelegitimnih restriktivnih mjera i dodao da se nada da će uspjeti u svojoj namjeri.

Prema njegovim riječima, Moskva ne traži od zapadnih država da ukinu sankcije ali da moraju ukloniti probleme koje su sami stvorili svijetu po pitanju hrane i žitarica.

Predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN potpisali su prije dva dana u Istanbulu multilateralne sporazume za rješavanje problema isporuka hrane i đubriva na svjetska tržišta.

federalna.ba/Srna

Sergej Lavrov Egipat
Aleksandar Vučić Sergej Lavrov sastanak
0 23.09.2022 19:54
Sergej Lavrov Ukrajina Rusija Vijeće sigurnosti UN
0 22.09.2022 22:46
Sergej Lavrov IAEA Zaporožje
0 07.09.2022 10:16
Sergej Lavrov Liz Truss
0 06.09.2022 17:29