Lavrov: Geopolitička situacija potpuno se promijenila otkako su UN uvele sankcije Sjevernoj Koreji

Lavrov: Geopolitička situacija potpuno se promijenila otkako su UN uvele sankcije Sjevernoj Koreji

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u srijedu da se geopolitička klima potpuno promijenila otkako su Ujedinjene nacije uvele sankcije Sjevernoj Koreji, i optužio je Zapad da je prekršio obećanja o humanitarnoj pomoći Pyongyangu.

Lavrov je razgovarao s novinarom ruske televizije dok je predsjednik Vladimir Putin ugostio sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una na samitu na dalekom istoku Rusije. Od 2006. godine Sjeverna Koreja je pod sankcijama UN-a, koje je Rusija podržavala, zbog njenih zabranjenih nuklearnih i raketnih programa.

- Sankcije protiv Sjeverne Koreje usvojene su u potpuno drugačijoj geopolitičkoj situaciji kada je bilo problema u uspostavljanju dijaloga (s Pyongyangom), kada su bile prilično ozbiljne debate u Vijeću sigurnosti - kazao je Lavrov novinaru ruske televizije Pavelu Zarubinu.

Rekao je da je razlog zašto su Rusija i Kina blokirale daljnju rezoluciju o sankcijama Sjevernoj Koreji koju su izradile Sjedinjene Države prošle godine taj što je Zapad dao lažno obećanje u vrijeme prvobitnih sankcija za humanitarnu pomoć toj zemlji.

- To je bila još jedna laž. Mi, Kinezi i Sjevernokorejci smo prevareni - kazao je Lavrov.

U zasebnom snimku koji je Zarubin objavio na društvenim mrežama, novinar je ponovno pokrenuo pitanje sankcija kod Lavrova, i zamolio ga da prokomentira izvještaje zapadnih medija da bi sastanak Putina i Kima mogao dovesti do toga da Rusija isporučuje oružje Sjevernoj Koreji, ili obratno.

Lavrov nije odgovorio direktno, ali je kazao da je Zapad prekršio ugovorne sporazume dajući Ukrajini oružje iz sovjetske ere - što se odnosi na oružje koje su Kijevu isporučivale zemlje centralne i istočne Evrope koje su nekada pripadale Varšavskom paktu predvođenom Moskvom, ali koje su sada članicama NATO-a.

Lavrov je rekao da je time prekršena "svaka moguća ugovorna obaveza" jer je oružje prvobitno isporučilo Moskva s certifikatima krajnjeg korisnika koji su sprječavali njegovo prenošenje trećim licima.

Tvrdnja Lavrova da su sankcije Sjevernoj Koreji proizvod drugačije globalne situacije i loših namjera nepouzdanih zapadnih sila značajna je u trenutku kada je ruska privrženost njima pod pomnom kontrolom.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je tokom dana da je Rusija održala svoje obaveze kao članica Vijeća sigurnosti UN-a, ali da to neće biti prepreka za razvoj njenih odnosa sa Sjevernom Korejom, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Sergej Lavrov