Lavrov doputovao u Egipat, prvu stanicu afričke turneje

Lavrov doputovao u Egipat, prvu stanicu afričke turneje

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u nedjelju je doputovao u Kairo radi razgovora s egipatskim zvaničniima, dok njegova zemlja nastoji da prekine diplomatsku izolaciju i sankcije Zapada zbog invazije na Ukrajinu.

Lavrov je doputovao avionom u Kairo u nedjelju navečer, u prvu stanicu svoje afričke turneje koja će također uključivati posjete Etiopiji, Ugandi i Demokratskoj Republici Kongo, javila je ruska državna TV mreža RT.

On je u nedjelju prvo održao razgovore s predsjednikom Abdel Fattahom el-Sissijem, a potom sa svojim egipatskim kolegom Samehom Shukryjem.

Lavrov se također sastao s generalnim sekretarom  Arapske lige Ahmedom Aboul Gheitom, prije obraćanja toj panarapskoj organizaciji, saopćila je Arapska liga.

Na zajedničkoj konfereniji za novinare sa Shukryjem, Lavrov je izjavio da je raspravljao o ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini s egipatskim zvaničnikom, koji je zatražio političko i diplomatsko rješenje sukoba.

Lavrov je optužio Ukrajinu za neuspjeh ranijih mirovnih razgovora.

- Nemamo nikakvih predrasuda prema nastavku pregovora o širem spektru pitanja, ali to ne zavisi od nas. Ukrajinske vlasti, od predsjednika do njegovih nebrojenih savjetnika, konstantno govore da neće biti pregovora dok ne poraze Rusiju na vojnom polju - izjavio je šef ruske diplomatije, prenosi AP.

federalna.ba/Fena

Sergej Lavrov Egipat
Aleksandar Vučić Sergej Lavrov sastanak
0 23.09.2022 19:54
Sergej Lavrov Ukrajina Rusija Vijeće sigurnosti UN
0 22.09.2022 22:46
Sergej Lavrov IAEA Zaporožje
0 07.09.2022 10:16
Sergej Lavrov Liz Truss
0 06.09.2022 17:29