Lapid uputio poruku mira S. Arabiji pred posjetu Bidena
(Izvor: EPA-EFE/MAYA ALLERUZZO)

Lapid uputio poruku mira S. Arabiji pred posjetu Bidena

Predsjednik prelazne Vlade Izraela Yair Lapid je danas, pred najavljeni let predsjednika SAD-a Josepha Bidena iz Tel Aviva u Džedu u Saudijskoj Arabiji, uputio poruku toj kraljevini da jevrejska država teži da uspostavi veze sa svim zemljama u regionu.

Lapid je na sjednici vlade najavio da će Biden nositi poruku mira i nade iz Izraela koji poziva sve zemlje regionu da uspostave odnose i "izmjene istoriju radi naše djece", kako je rekao.

Izraelski lider je izjavio da će se Bidenova posjeta usredsrediti na Iran, aludirajući na jučerašnji izvještaj da je ta zemlja počela da koristi unapređene centrifuge da obogaćuje uranijum u podzemnom postrojenju Fordo i pozvao međunarodnu zajednicu da odmah uvede sankcije Teheranu.

"Izrael sa svoje strane zadržava pravo na punu slobodu akcije, političke i operativne, u borbi protiv iranskog nuklearnog programa", rekao je Lapid.

Biden će, kako se očekuje, doputovati naredne nedjelje u dvodnevnu posjetu Izraelu i okupiranoj Zapadnoj obali, a potom posjetiti Saudijsku Arabiju, gdje će u subotu prisustvovati regionalnom sastanku bliskoistočnih lidera u okviru samita GCC plus tri (Savjeta za saradnju Zaliva-Bahreina, Kuvajta, Omana , Katara, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, uz Irak, Egipat i Jordan), prenose izraelski mediji.

Ohrabrujući arapske zemlje da ojačaju bezbjednosne i sveukupne odnose sa Izraelom je jedan od ciljeva Bidenove posjete, rekao je portparol Nacionalnog savjeta za bezbjednost SAD John Kirby.

U sklopu inicijative koja bi trebalo da se okonča prije dolaska Bidena, SAD nastoje da dva ostrva u Crvenom moru Egipat preda pod saudijsku kontrolu na osnovu sporazuma koji bi obuhvatio niz koraka Rijada za normalizaciju odnosa s Izraelom, rekao je jedan neimenovani arapski diplomata za izraelske medije.

Izrael je predao kontrolu nad ostrvima Tiran i Sanafir Egiptu u okviru mirovnog sporazuma iz 1979. godine, ali je dogovoreno da se ta ostrva demilitarizuju i da se omogući prisustvo multinacionalnih snaga za nadgledanje.

Izraelska strana sada teži sličnim garancijama Saudijske Arabije u cilju potpisivanja dogovora, ali Rijad oklijeva, kako navodi bliskoistočni diplomata.

Koraci ka normalizaciji bi uključili otvaranje saudijskog vazdušnog prostora za izraelske letove do Dalekog istoka uz direktne letove između Izraela i Saudijske Arabije za muslimanske hodočasnike.

Lapid je najavio poruku Saudijskoj Arabiji pošto je Biden u autorskom tekstu objavljenom u Washington postu napisao da će biti prvi predsjednik SAD-a koji će putovati avionom iz Izraela direktno u Saudijsku Arabiju, te da će to biti "mali simbol" otopljavanja veza između Izraela i arapskog svijeta i "koraka ka normalizaciji".

Biden je napisao i da njegova administracija radi na "produbljenju i širenju" normalizacije između Izraela i arapskih zemalja.

Izraelsko-arapska bezbjednosna saradnja povećala se od potpisivanja takozvanih Sporazuma Avram tokom mandata Bidenovog prethodnika Donalda Trumpa o normalizaciji odnosa između Izraela i četiri zemlje članice Arapske lige.

federalna.ba/Beta

Yair Lapid Izrael Joseph Biden Joe Biden SAD Saudijska Arabija diplomatija