videoprilog Đorđa Vujatovića (Dnevnik 2)

Lana Pudar, Miloš Vučević, Ivica Dačić – i Momir Talić

Nastavljena je praksa da osobe koje su optužene ili osuđene za ratne zločine, u našoj zemlji dobijaju ugledne nagrade. Jednu od njih mogao bi dobiti i nekadašnji komandant Prvog korupsa Vojske Republike Srpske, Momir Talić, koji je bio optužen za ratne zločine. Naime, SNSD je poslao inicijativu da se Talića posthumno proglasi počasnim građaninom Banje Luke.

Lana Pudar, Miloš Vučević, Ivica Dačić... Ovo su imena nominovanih za najviša priznanja Grada Banje Luka, koja se dodjeljuju povodom 22. aprila, Dana grada. Ipak, u fotofinišu nominacija predložen je posthumno i general Momir Talić, protiv kojeg je bila podignuta optužnica za ratne zločine u proteklom ratu.

„General Talić mnogo je zadužio srpski narod, Republiku Srpsku i Banju Luku, te je ovo samo jedan mali čin kako bismo mu iskazali vječnu zahvalnost za njegova nesebična djela u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i za sve što je učinio za svoj narod”, navodi Gradski odbor SNSD-a.

Banjalučki SNSD za nagradu Grada predložio Momira Talića

Gradski odbor SNSD-a za ovogodišnji Ključ grada s poveljom Počasni građanin grada Banje Luke je predložio posthumno generala Momira Talića. U priopćenju navode da u vrijeme kada se Republika Srpska više nego ikad ranije bori za opstanak srpskog naroda, ovaj prijedlog predstavlja logiča...

U Gradskom odboru SNSD-a, koji su inicijatori ove nominacije, pohvalili su ratni put Momira Talića, posebno naglašavajući operaciju „Koridor“. Prijedlog još nije stigao do Gradske komisije iako je danas posljednji dan za prijave.

„Mogu svi da kandidaju, međutim komisija je ta koja će da izglasa ko će biti kandidat. SNSD ima skupštinsku većinu, a imaju i najviše članova u komisiji“, kazao je PDP-ov Jovo Savanović, član Komisije za izbor i imenovanja Grada Banja Luka.

Ipak, nisu svi saglasni s prijedlogom. Iz pojedinih nevladinih organizacija poručuju da je sporna činjenica da je protiv Talića bila podignuta optužnica za ratne zločine pred Haškim tribunalom.

„Znamo za koje tačke optužnice mu se sudilo. Ne mora značiti da je cijeli proces njegovog ratovanja bio činjenje ratnih zločina. Mislim da je to neka mrlja koja nam nije potrebna“, kazala je Milica Pralica, aktivistkinja Udruženja građana Oštra nula.

U BORS-u, s druge strane, kažu da podržavaju inicijativu za posthumno priznanje Momiru Taliću. Kažu, on je formalno-pravno umro kao nevin čovjek.

„Uradio je ono što bi uradio svaki drugi patriota. Mi ne komentarišemo njihove prijedloge za takvu dodjelu priznanja. Svi vrlo dobro znamo da je protiv njega podignuta optužnica, ali je presumpcija nevinosti ostala i da nikada nije osuđen“, kazao je Radan Ostojić , predsjednik BORS-a.

Inače, Momir Talić, koji je bio komandant Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske, zajedno s Radoslavom Brđaninom bio je optužen za progon nesrpskog stanovništva. Optužnica ih je u 12 tačaka teretila za zločine protiv čovječnosti, genocid, sudjelovanje u genocidu, teška kršenja Ženevskih konvencija i kršenje ratnog prava i običaja. Uhapšen je 1999. godine, ali je, ipak, uslijed bolesti 2003. pušten na liječenje, a ubrzo nakon toga je preminuo.

federalna.ba

Momir Talić počasni građanin Banja Luka
Jelena Trivić Banjaluka Banja Luka
0 20.04.2024 17:12
Memorijalni centar Srebrenica Banja Luka sankcije
0 19.04.2024 13:41
Banja Luka Banjaluka
0 18.04.2024 20:27
Banjaluka Banja Luka
0 18.04.2024 18:03
medicinari protest Banja Luka
0 12.04.2024 13:55
Banjaluka Banja Luka Draško Stanivuković
0 09.04.2024 21:15