Lakić s UNDP-om potpisao sporazum za zajednički rad na realizaciji programa 'Zelena tranzicija'

Lakić s UNDP-om potpisao sporazum za zajednički rad na realizaciji programa 'Zelena tranzicija'

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić i vršilac dužnosti rezidentnog predstavnika Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini Sylvain Merlen potpisali su danas Finansijski sporazum za provedbu strateškog programa "Zelena tranzicija".

Istaknuto je da sporazum označava važan početni korak u realizaciji te petogodišnje inicijative koju predvode vlasti u Bosni i Hercegovini uz podršku UNDP-a. Cilj je uspostaviti sistemski pristup te jačati saradnju za provedbu zelene tranzicije u Bosni i Hercegovini, usklađene sa Zelenom agendom EU za zapadni Balkan.

Program, čija je dugoročna vizija pravedna tranzicija ka ekonomiji i društvu sa nultom neto emisijom stakleničkih plinova do 2050., obuhvata niz međusobno povezanih intervencija i projekata za strateško rješavanje ovog izazova, kroz četiri ključne oblasti, uključujući dekarbonizaciju i otpornost na klimatske promjene, cirkularnu ekonomiju, smanjenje zagađenja zraka, te očuvanje okoliša i biološke raznolikosti.

Lakić je izjavio da su dekarbonizacija i energetska tranzicija strateški prioriteti Ministarstva i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, uključujući reformu i inoviranje postojećih normativnih okvira te izradu dugoročne energetske strategije za period od 2024. do 2035.

- Ovaj proces, uprkos svojim kompleksnostima, zahtijeva značajna ulaganja kako bismo ubrzali zelenu i pravednu tranziciju u cijeloj zemlji. Ministarstvo je usmjereno da prelaz na obnovljive izvore energije uradi na način da ponudi jednake mogućnosti za sve tako da ranjive skupine stanovništva i lokalne zajednice koje će tranzicija najviše pogoditi dobiju svu potrebnu pomoć - rekao je Lakić.

Dodao je da su Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Vlada Federacije BiH prepoznali važnost što hitnijeg donošenja strateških dokumenata koji će pomoći zelenu tranziciju Federacije BiH svjesni da vremena za čekanje nema, a iskustvo UNDP-a u provođenju razvojnih projekata u Bosni i Hercegovini od izuzetne je važnosti za taj proces.

Merlen je naglasio da program 'Zelena tranzicija' predstavlja strateški okvir koji uključuje politike, regulative, investicije, inovacije i multi-sektorsku saradnju.

- Cilj nam je ubrzati zelenu tranziciju u Bosni i Hercegovini, sistemskim pristupom, uz partnerstva i znanja. To je ključno za stabilizaciju klimatskih uslova, smanjenje zagađenja zraka i očuvanje okoliša i biološke raznolikosti. Istovremeno, pretvaranje klimatskih i ekoloških izazova u prilike učinit će tranziciju pravednom i inkluzivnom za sve - poručio je Merlen.

Vrijednost finansijskog sporazuma iznosi 3.600.001 KM, s jednakim doprinosima Ministarstva i UNDP-a. Sredstva su namijenjena razvoju sektorskih strategija i dokumenata u Federaciji Bosne i Hercegovine, izgradnji kapaciteta i podizanju svijesti.

Sporazum također uvodi šemu podrške transformaciji poslovanja najmanje 100 kompanija u BiH (s prioritetom na one koje vode žene) u metalnoj, drvnoj, tekstilnoj i građevinskoj industriji i proizvodnji plastike, primjenom cirkularnih praksi i pripremom za zelenu finansijsku podršku.

Osim toga, te kompanije će dobiti prilagođenu tehničku podršku kako bi se pripremile za usklađivanje s zahtjevima EU za uvođenje mehanizma za oporezivanje proizvoda koji su proizvedeni sa visokim emisijama ugljenika (Carbon Border Adjustment Mechanism - CBAM), a koji će se primjenjivati i na Bosnu i Hercegovinu.

Nakon potpisivanja sporazuma, Ministarstvo će imenovati predstavnike za realizaciju tih aktivnosti. Implementacija programa trajat će od decembra 2023. do maja 2028., a nadgledat će je Vlada Federacije, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, a prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

federalna.ba/Fena

Vedran Lakić UNDP