Lagumdžija čestitao i zahvalio se svima koji su sudjelovali u donošenju odluke i glasovanja za Rezoluciju UN-a

Lagumdžija čestitao i zahvalio se svima koji su sudjelovali u donošenju odluke i glasovanja za Rezoluciju UN-a

Na kraju ove dramatične sedmice želim iskazati čestitke i zahvalnost svima koji su učestvovali u donošenju odluke i glasanja za Rezoluciju Ujedinjenih nacija. Zajedno smo pokazali, nakon niza razgovora i detaljnih analiza i procjena, da znamo i možemo funkcionisati kao tim u kojem nadležne institucije, Predsjedništvo BiH i Ministarstvo vanjskih poslova BiH, mogu odgovoriti ključnim vanjskopolitičkim izazovima - izjavio je stalni predstavnik BiH pri UN-u ambasador Zlatko Lagumdžija, nakon što je na sjednici Generalne skupštine UN-a usvojena Rezolucija kojom se poziva na hitno, održivo i trajno humanitarno primirje u Gazi.

Lagumdžija poručuje da se zahvaljujući upravo principijelnom stavu i timskom radu, Bosna i Hercegovina našla među 120 država koje su izglasale Rezoluciju.

-Ovo je bio samo mali korak koji daje nadu da svijet, a i mi sami, nismo izgubili politički i moralni kompas. Dobri poznavaci prilika u UN-u tvrde da trodnevni hitni saziv Generalne skupštine spada u red najdramatičnijih zasjedanja okončanih Rezolucijom o gorućem planetarnom pitanju. Glas 120 država je svojevrstan krik u ime preko dvije trećine ljudi širom svijeta da se odmah zaustavi ubijanje nedužnih civila u Gazi - podvlači Lagumdžija u objavi na Facebooku.

Kako dalje navodi, to je poziv da se neodložno otvori proces izgradnje pravednog i održivog rješenja izraelsko-palestinskog sukoba koje se može postići mirnim sredstvima baziranim na relevantnim rezolucijama UN-a i u skladu s međunarodnim pravom - rješenja zasnovanog na postojanju dvije države koje žive u miru i sigurnosti.

Rezolucija kojom se traži hitno primirje u Gazi, koji je predložio Jordan, usvojena je sa 120 glasova "za", 14 "protiv" i 45 suzdržanih. 

Bosna i Hercegovina je podržala Rezoluciju, odnosno glasala je "za".

U Rezoluciji se osuđuju svi činovi nasilja usmjereni protiv palestinskih i izraelskih civila, uključujući sve činove terorizma i neselektivne napade.

federalna.ba

Zlatko Lagumdžija Gaza Izrael Palestina rezolucija
Pojas Gaze Palestina Njemačka Olaf Scholz
0 24.02.2024 12:56
Lula da Silva Brazil Pojas Gaze Izrael Palestina genocid
0 24.02.2024 10:44
Pojas Gaze Gaza Palestina Izrael
0 24.02.2024 10:32
Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Volker Türk  Izrael Gaza
0 23.02.2024 16:19