LA policija otvara istragu o smrti Matthewa Perryja
(Izvor: Getty Images)

LA policija otvara istragu o smrti Matthewa Perryja

Policija u Los Angelesu objavila je da je otvorila istragu o smrti glumca Matthewa Perryja.

Perry, zvijezda hit TV sitkoma Prijatelji, preminuo je u oktobru od "akutnih učinaka ketamina", rekli su tada medicinski dužnosnici. Istraga će ispitati kako je glumac došao do anestetika ketamina pronađenog u njegovom tijelu.

Utapanje je također navedeno kao faktor koji je doprinio njegovoj smrti, koja je proglašena nesrećom.

U izjavi za medije u utorak, policija Los Angelesa potvrdila je da surađuje s Agencijom za suzbijanje droga i američkom poštanskom inspekcijskom službom na istrazi o smrti 54-godišnjaka.

Nije jasno dokle se došlo s istragom - o kojoj je prvi izvijestio TMZ - niti ko je ispitan. Perry je pronađen bez znakova života u bazenu svoje kuće u LA-u 28. oktobra, i na mjestu događaja je proglašen mrtvim.

Ured medicinskog istražitelja okruga LA rekao je u decembru da su "visoke razine ketamina pronađene u njegovom uzorku krvi post mortem".

Viši zamjenik medicinskog istražitelja Raffi Djabourian dodao je da su drugi faktori koji su pridonijeli njegovoj smrti bili bolest koronarne arterije i učinci buprenorfina, koji se koristi za liječenje poremećaja upotrebe opioida.

"Uzrok je i utapanje jer je pao u nesvijestu bazenu, kao i bolest koronarne arterije zbog pogoršanja učinaka miokarda izazvanih ketaminom na srce", dodao je.

U vrijeme smrti Perry je primao tretmane ketaminom pod medicinskim nadzorom za depresiju i anksioznost, iako je u izvještaju navedeno da mu je posljednji propisani tretman ketaminom bio sedmicu i pol prije njegove smrti.

Na vrhuncu slave Perry se borio s ovisnošću o lijekovima protiv bolova i alkoholu te je više puta odlazio na rehabilitacijske klinike. Godine 2016. rekao je za BBC Radio 2 da se ne sjeća tri godine snimanja filma serije Prijatelji zbog pića i droga.

Nakon pokušaja liječenja, u svojim je memoarima napisao da je od 2001. uglavnom bio trijezan - "osim oko 60 ili 70 puta kada nije".

federalna.ba/BBC

istraga Matthew Perry