Kylian Mbappe u centru pažnje u Dohi
(Izvor: EPA-EFE/Abedin Taherkenareh)

Kylian Mbappe u centru pažnje u Dohi

Francuski fudbaler Kylian Mbappe postao je atrakcija i u centru je pažnje u Dohi gdje je u toku Svjetsko fudbalsko prvenstvo sa njegovim fotografijama na zgradama glavnog grada Katara.

Prije sutrašnjeg meča Francuske i Engleske u četvrt finalu Mundijala, Mbappe privlači pažnju sa dosadašnjih pet postignutih golova i izjavom da je to "takmičenje njegovih snova" i da je ovaj Mundijal "njegova "opsesija".

Mbappe, inače napadač u Paris Saint Germainu, predstavlja prijetnju broj jedan protivničkim ekipama, dok engleska reprezentacija razmišlja kako da na terenu zaustavi francuskog igrača poznatog i po brzini.

Francuski igrač, kojeg od milja zovu Kiki, takođe predstavlja priliku za PSG da istakne zvijezdu kluba, nekoliko mjeseci poslije produženja ugovora.

Posljednjih nekoliko dana Mbappeovo ime i fotografije cvjetaju u Dohi, kao na primjer na kulama al-Jabera. Čak se pravi paralela i upoređuju dostignuća Mbappea i kralja Pelea, hospitalizovanog u Brazilu.

Kao i njegov brazilski stariji kolega, Mbappe postiže odlične rezultate na međunarodnom planu - postigao je devet golova na 11 mečeva Svjetskog prvenstva. Imao je i seriju od 16 golova u 14 posljednjih mečeva.

Mbappe koji će 20. decembra da napuni 24 godine prestigao je brojne zvijezde. Ni Cristiano Ronaldo, ni Lionel Messi, ni Diego Maradona nisu imali toliko golova u međunarodnim fudbalskim takmičenjima. Jedino je ispred njega Pela sa 43 gola u 42 selekcije.

"To je ludo jer još uvijek može da napreduje. On je očigledno najbolji napadač sa kojim sam igrao. Mislim da još nismo videli najbolje od Kyliana", izjavio je francuski igrač Olivier Giroud, svjestan da njegov rekordni broj golova za reprezentaciju Francuske (52) neće dugo trajati.

Sportski direktor PSG Luis Campos izjavio je da je Mbappe tek pokazao od 40 do 50 odsto svog potencijala jer je mlad igrač.

federalna.ba/Beta

Kylian Mbappe Francuska Katar