videoprilog Kristine Pranjić (Dnevnik 2)

Kvoruma je bilo, sjednica održana, uložen je vitalni nacionalni interes

Za razliku od jučer, današnja sjednica Doma naroda državnog parlamenta je održana. Dnevni red isti, sa samo jednom tačkom - HDZ-ovim Prijedlogom izmjena Izbornog zakona po hitnoj proceduri. Procedura usvojena, a o zakonu niti je raspravljano niti glasano. Klub Bošnjaka uložio je vitalni nacionalni interes i ocijenio zakon diskriminatornim.

Od jučer do danas - kvoruma bilo, sjednica održana. Ista meta i isto odstojanje. Žurna procedura i jedna točka - HDZ-ov Prijedlog izmjena Izbornog zakona. No, rasprave i glasovanja nije bilo. Umjesto toga - povrijeđen vitalni nacionalni interes. Razloga je, navode, mnogo. Ni jedna presuda Europskog suda za ljudska prava nije ispoštovana. A sam prijedlog diskriminaciju još produbljuje.

“Izmjena je predviđena za izbor članova Predsjedništva sa prostora Federacije tako da se bira jedan Bošnjak i jedan Hrvat, ali se izbor hrvatskog člana Predsjedništva uslovljava većinskom podrškom u pet kantona - Hercegovačko-neretvanskom, Srednjobosanskom, Zapadnohercegovačkom, Kantonu 10 i Posavskom. Ovakvim rješenjem kandidati za člana predsjedništva iz reda Bošnjaka se stavljaju u nepovoljniji položaj”, kazao je SDA-ov Asim Sarajlić, izaslanik u Domu naroda BiH.

Predsjedatelj Doma naroda BiH Dragan Čović (HDZ BiH), kao predlagač, tvrdi: “Dva kluba su se izjasnila da ovo nije štetno po interes bošnjačkog naroda.

A ovaj mehanizam je iskorišten jer donosi procedure i kupuje vrijeme. Tročlano povjerenstvo koje se treba izjasniti o štetnosti zakona po nacionalni interes već je imenovano.

“Bariša Čolak i Sredoje Nović su se izjasnili da ovo nije štetno i takav će stav zauzeti. Bakir Izetbegović je uzeo sebi vrijeme, a poslovničko je vrijeme maksimalno pet dana da se mora izjasniti o proceduri. Ako se ovo povjerenstvo ne usuglasi, ova procedura ide ka Ustavnom sudu”, pojasnio je Čović.

Iako se o samom zakonu nije raspravljalo, izaslanici su u raspravi o žurnosti procedure iskoristili priliku da prokomentiraju i njegov sadržaj.

Izaslanik Čolak (HDZ BiH) je istakao: “Ono što je najelementarnije u ovom našem prijedlogu jeste da se postiže legitiman izbor izaslanika za Dom naroda, ali jednako tako se zaista ostavlja mogućnost odnosno daje se prostor za legitiman izbor članova Predsjedništva”.

“Šta je to legitimni predstavnik? Za mene je Željko Komšić legitimni predstavnik. Legitimno je izabran u skladu sa Ustavom i sa zakonom. Zašto to nismo riješili? Zašto mi tu kvadraturu kruga nismo uspjeli da riješimo? Ja sam, dakle, pristao da je pokušam riješit, nisam uzeo obavezu da ću je riješiti. Zato što je HDZ predlagao ovakve stvari”, naveo je dopredsjedatelj Doma naroda BiH Bakir Izetbegović (SDA).

No, izuzmemo li stranke koje mjesecima uz međunarodno posredovanje nisu postigle dogovor, HDZ-ov prijedlog zakona podršku nije dobio ni od koga, izuzev koalicijskog SNSD-a.

“Iz tih razloga, a to sam govorio i prije, ja ću reći da bez izjašnjenja i mišljenja Venecijanske komisije ni o jednom pitanju nije moguće voditi kvalitetnu raspravu, valjanu raspravu ni donijeti valjane neke zaključke”, poručio je izaslanik Munib Jusufović (SBB).

A izaslanica Dušanka Majkić (SNSD) dodaje: “Ako već nije moglo do sad ništa da se dogovori, možda će se danas nešto dogoditi da se zakon usvoji. Nema drugog rješenja. Svi drugi razgovori, pregovori, interresorne, ovakve i onakve radne grupe - to je smiješno i lakrdija”.

Jedinstva tako nije bilo ni u Klubu Hrvata. Izaslanik Zlatko Miletić glasovao je da predloženi zakon šteti bošnjačkom nacionalnom interesu. Kaže, diskriminatoran je i za Hrvate: “Četiri kantona - Sarajevski, Tuzlanski, Bosansko-podrinjski i Unsko-sanski dobili su pravo da izaberu jednog izaslanika u Dom naroda Federacije. Kad to prebacite u cifre, na tom području živi oko 46 tisuća Hrvata. Ispada nejasno kako je onda moguće da Posavski kanton, koji ima 33, daje dva izaslanika ili Zeničko-dobojski, koji ima 43, daje također dva izaslanika”.

A dok čekamo da procedure prođu, izbori će biti raspisani - 4. svibnja. Iako je u javnosti bilo govora o mogućem bojkotu izbora, Dragan Čović kaže - on osobno to ne planira. Ali u konačnici, odluku će donijeti HNS.

federalna.ba

Dom naroda PSBiH
Zakon o plaćama i naknadama PSBiH Predstavnički dom PSBiH Zastupnički dom PSBiH
0 27.07.2022 16:53
Dom naroda Parlament FBiH
0 21.07.2022 07:56
Predstavnički dom Zastupnički dom PSBiH budžet proračun
0 27.06.2022 19:12