Kuvajt objavio formiranje nove vlade da ublaži krizu

Kuvajt je danas objavio da je obrazovana nova vlada kako bi ublažio dugotrajan politički nesporazum koji blokira ekonomske reforme u toj naftom bogatoj zemlji.

Novopostavljeni premijer šeik Ahmad Nawaf Al-Sabah, predvodiće vladu sa 12 ministara do raspuštanja parlamenta pred prijevremene izbore, javila je državna novinska agencija KUNA.

To je peta Vlada Kuvajta u protekle dvije godine, obrazovana u vrijeme kada se kabinet koga postavlja emir bori sa izabranim parlamentom za podjelu moći.

Datum izbora još nije objavljen.

Neki ministri iz ranijih vlada su ponovo postavljeni, uključujući Abduvehaba Al-Rushaida na čelu ministarstva finansija, poznatog po kritikovanju vladine fiskalne politike.

Ministri će zamijeniti privremenu vladu koja je podnijela ostavku prije tri mjeseca.

Kuvajt se izdvaja od ostalih arapskih zemalja Zaliva izabranim parlamentom koji ima istinsku moć.

Politički nesporazumi su paralisali donošenje odluka u toj ključnoj zemlji OPEC-a, zbog čega su nastali problemi sa budžetom dok su cijene nafte bile niske za vrijeme pandemije koronavirusa.

U nastojanju da se prevaziđe zastoj i umire opozicioni poslanici, nezadovoljni premijerom i političkom paralizom.

Kuvajtski prijestolonaslijednik šeik Mishal Al-Ahmad Al-Jaber je početkom leta najavio da će raspustiti parlament i raspisati vanredne parlamentarne izbore.

Prošle nedjelje ta zemlja je imenovala sina vladajućeg emira, šeika Ahmada, za novog premijera.

Taj 66-godišnjak, bivši zamjenik premijera i ministar unutrašnjih poslova smatra se konzervativnim ali uživa popularnost.

federalna.ba/Beta

Kuvajt Vlada