Kurti zvanično preuzeo dužnost premijera Kosova
(Izvor: AA)

Kurti zvanično preuzeo dužnost premijera Kosova

Novi premijer Kosova Albin Kurti preuzeo je danas dužnost od svog predhodnika Avdullaha Hotija na državnoj ceremoniji upriličenoj u Vladi Kosova.

Ispred zgrade Vlade Kurtija i Hotija je dočekala garda Kosovskih bezbjednosnih snaga i crveni tepih. Nakon intoniranja kosovske himne oni su ušli u kabinet premijera, gdje je Hoti novom premijeru Kurtiju predao izvještaj o radu njegove Vlade.

Na vanrednoj sjednici Skupštine Kosova u ponedjeljak je izabrana nova Vlada Kosova na čelu sa premijerom Albinom Kurtijem, liderom Pokreta “Samoopredeljenje”. Za novu Vladu glasalo je 67 poslanika, 30 je bilo protiv, nije bilo uzdržanih.

Vanredna sjednica je sazvana na zahtjev 52 poslanika, nakon što je vršilac dužnosti predsjednika Kosova i novi predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca imenovao Albina Kurtija za mandatara na prijedlog Pokreta “Samoopredeljenje”, koji ima 58 poslanika.

U novom vladinom kabinetu je 15 ministarstava i tri zamjenika premijera, te po prvi put predstavnici četiri manjinske zajednice, srpske, bošnjačke, turske i egipćanske.

federalna.ba/AA

Albin Kurti Kosovo premijer