Kurti na Ohridu: Došao sam zbog dogovora, a ne razgovora

Kurti na Ohridu: Došao sam zbog dogovora, a ne razgovora

Premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se danas sa s visokim predstavnikom Evropske unije (EU) za spoljnu politiku Josepom Borellom i specijalnim izaslanikom EU za Zapadni Balkan i dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom, a novinarima je uoči sastanka rekao da je "došao zbog dogovora, a ne razgovora", prenosi RTK.

Sastanak Kurtija sa evropskim diplomatama počeo je sa pola sata zakašnjenja, pošto su Borell i Lajčak prethodno razgovarali sa Vučićem.

Prije početka sastanaka na visokom nivou u okviru kosovsko-srpskog dijaloga, Kurti je imao i sastanak sa američkim diplomatom Gabrijelom Escobarom, a novinarima je rekao da je otišao u Ohrid na razgovore radi postizanja dogovora.

"Optimista sam, pažljiv sam i dat ćemo sve od sebe za Republiku Kosovo, suverenitet i teritorijalni integritet, javni i narodni interes, za sve građane bez razlike, jer sam ja premijer Republike svih građana", rekao je Kurti.

Ovdje sam sa dobrom voljom i u dobroj vjeri da nastavimo ranije postignuti sporazum, koji, nažalost, nije potpisan u Briselu 27. februara, kroz razgovore o planu implementacije i na ovaj način zaokružimo sporazum za normalizaciju odnosa, poručio je Kurti.

On je ponovio da je u Ohridu zbog principijelnog otvorenog ozbiljnog dijaloga koji treba da rezultira sporazumom.

Kurti je naveo da sporazum znači "konačan i usaglašen tekst".

Dakle, nisam došao na razgovore o razgovorima, već na razgovore o sporazumima, poručio je kosovski premijer.

federalna.ba/Onasa

Albin Kurti Kosovo Ohrid