Kurti i Borell: Nastavak dijaloga Prištine i Beograda krajem juna
(Izvor: AA)

Kurti i Borell: Nastavak dijaloga Prištine i Beograda krajem juna

Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je danas u Briselu da Kosovo neće zanemariti dijalog sa Srbijom, a visoki predstavnik EU Josep Borrell je naveo kraj juna kao moguće vrijeme za nastavak dijaloga.

Kurti se danas u nastavku dvodnevne posjete Briselu sastao sa visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbjedonosnu politiku Josepom Borrellom. Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka, visoki predstavnik Borell rekao je da je dijalog sa Srbijom jedini put Kosova ka Evropskoj uniji.

Borrell je rekao da dolazi do kašnjenja u procesu dijaloga, jer bi prema njemu ovaj proces "trebalo da ide brzo". On je kraj juna naveo kao vrijeme kada bi sljedeći sastanak mogao da se održi u okviru procesa dijaloga.

“Evropski put Kosova prolazi kroz ovaj dijalog. Nema drugog načina, nema druge alternative. Postizanje obvezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije je način dobijanja evropske perspektive. Stoga sam za ovaj posao ohrabrio premijera Kurtija da se uključi u ovo pitanje“, naglasio je Borrell.

Kurti je potvrdio učešće na junskom samitu, kazavši da kosovska strana neće zanemariti dijalog sa Srbijom.

„Dijalog nećemo zanemariti, pa je zato za ovo pitanje zadužen moj zamjenik. Doći ću u Brisel sredinom maja na večeru koju ćete vi organizovati sa liderima Zapadnog Balkana i da obavimo razgovore i sastanke kako bismo započeli novi period dijaloga“, rekao je Kurti.

Istakao je da je potrebno više informacija o sporazumima do sada postignutim u dijalogu u smislu pripreme za nastavak dijaloga. Kazao je da će tokom maja obaviti susrete sa opozicijom kako bi se Kosovo dobro pripremio za dijalog i da u junu može da se nastavi dijalog.

Podsjetimo, Kurti je juče u Briselu izjavio da se nastavak dijaloga Kosova i Srbije neće održati 11. maja, datuma koji je pomenut kao moguć nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić boravio u Briselu. On je odgovarajući na pitanja novinara kazao da on sigurno neće biti u Briselu 11. maja, ali da će prisustvovati samitu nekoliko dana kasnije, na kome će biti prisutni svi lideri zapadnog Balkana.

Kurti je danas izjavio i da za Kosovo integracija u EU i NATO nema alternativu. Kazao je da se juče sastao sa pet evropskih komesara kako bi se sinhronizovala politika vlade sa evropskim zahtjevima. Istakao je i da Kosovo radi na nabavci anticovid vakcina. Borrell je rekao da će EU poslati određenu količinu vakcina na Kosovo, ali ne iz programa COVAX.

Kurti se danas sastao i sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Premijer Kosova je boravi u dvodnevnoj službenoj posjeti Briselu, što je njegova prva posjeta inostranstvu od preuzimanja dužnosti premijera krajem marta.

U delegaciji sa Kurtijem su i zamjenik premijera za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnik Bislimi i zamjenica premijera i ministarka inostranih spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervalla-Schvarz.

federalna.ba/AA

Albin Kurti Josep Borrell Kosovo