Kurtagić-Pepić: Gornja granica za vakcinaciju protiv HPV virusa je 26 godina

U toku je vakcinacija protiv HPV-a u Kantonu Sarajevo. Cilj je zaštita žena od raka grlića materice. Vakcinacija se obavlja u školskim dispanzerima Javne ustanove Dom zdravlja, potvrdila je za Federalnu televiziju Emina Kurtagić-Pepić, specijalistkinja epidemiologije. Pored redovnih ginekoloških pregleda, vakcinacija je najbolja prevencija u borbi protiv ovog virusa, naglašava Kurtagić-Pepić.

Epidemiologinja pojašnjava da HPV virus ima sto seroloških podtipova.

"Ono što je za zdravstvo bitno je da nisu svi patogeni, ne izazivaju svi vrlo ozbiljna oboljenja. Ono što trenutno jeste aktuelno, to su vakcine i zaštita i u tom smislu se pokrivaju oni serološki podtipovi koji kod čovjeka mogu da izazovu maligna oboljenja. Pored malignih zna se da se javljaju i neke benigne promjene."

Navodi da HPV virus izaziva infekcije koje se dešavaju na ćelijskom nivou.

"Obično se slučajno otkrije. Do 26. godine do 80% svaka osoba dođe u kontakt sa HPV virusom. Tako da je jako svrsishodno da se ide sa nekim preventivnim mjerama."

Na pitanje kako smanjiti od HPV virusa Kurtagić-Pepić odgovara: "Vakcinacija je nešto što je specifična zaštita, ali pored te najefikasnije i najbolje preventivne mjere, podrazumijeva se odgovarajuća vrsta ponašanja kada je u pitanju HPV virus koji izaziva karcinom grlića maternice."

Naglašava da bi ginekološki pregledi trebali biti redovni i nakon cijepljenja.

"Ovu vakcinu prvi put imamo u BiH i obezbijeđeno ih je nešto više od 800. Ići ćemo sa zaštitom djevojčica starosti 11 godina i po studijama koje su nam trenutno dostupne zaštita u tom razdoblju je stopostotna. Gornja granica za vakcinaciju je 26 godina i tada je zaštita do 90%."

Doktorica kaže da Zavod za javno zdravstvo posjeduje registar oboljelih od malignoma.

"Vrši se obavezno prijavljivanje žena kod kojih se potvrdi da su oboljele od karcinoma grlića maternice. Najčešće se prilikom dijagnostike radi i testiranje na HPV virus", zaključila je Kurtagić-Pepić.

federalna.ba

Emina Kurtagić-Pepić HPV virus vakcinacija
Moderna rak kože vakcina vakcinacija vakcine Merck
0 13.12.2022 17:57
vakcinacija vakcina nabavka vakcina cijepljenje cjepivo cjepiva sezonska gripa ZDK
0 02.11.2022 20:34
procijepljenost cijepljenje vakcinacija vakcina cjepivo
0 15.10.2022 21:32
cjepivo vakcina vakcinacija vakcinisanje Hrvatska
0 25.09.2022 10:45
Kanton Sarajevo HPV vakcina vakcinacija
0 21.09.2022 18:16