videoprilog Šejle Džindo (Federacija danas)

Kulturni radnici podsjećaju na univerzalne vrijednosti teatra

Vječni kritičar i refleksija društva danas slavi svoj dan. 27. marta, na Svjetski dan teatra, kulturni radnici podsjećaju na univerzalne vrijednosti ove umjetnosti - živu riječ, interakciju, direktni kontakt. Sve ga to čini nezamjenjivim.

Međunarodnom porukom Samihe Ayoub pozorišta započinju današnje manifestacije. Egipatska glumica sažela je suštinu teatra: Mi dajemo životu sjaj. Mi ga otjelovljujemo. Mi ga činimo opojnim i značajnim. Mi pružamo razloge da ga se razumije.

„Mi volimo da odemo i vidimo nešto u čemu se prepoznajemo čak i ako smo nekada distancirani, teatar nas uvuče u neku priču i ponudi emociju, osjećanja, intelektualno nas angažuje...“, kaže glumica Selma Alispahić.

Za glumca Miru Barnjaka, teatar je mjesto gdje čovjek traži istinu: „Rekao bih, to je mjesto za kulturu - kolika je potreba čovjeku za kulturom, tolika će biti i za teatrom“.

Da teatru ne trebaju parole i sadaka, dokazuju pozorišta u Bosni i Hercegovini. Svoj dan obilježili su kao svaki drugi repertoarski - izlaskom na scenu.

„To je i praznik za našu publiku, ali je i dan kada treba da podstaknemo rasprave u javnom prostoru - a to je položaj teatra danas“, ističe Dino Mustafić, direktor NPS-a.

Direktor NPTZ-a Mirza Ćatibušić upozorava kako se vrlo malo govori o tome koliko su umjetnost i kultura značajni: „Kroz narative u svakodnevnom životu, što medijske što dnevnopolitičke, stvara se jedan dojam da je umjetnost socijalni slučaj“.

Stanje borbe - konstanta pozorišnog života. Od antike do danas odolijeva nizu potencijalnih konkurenata i zamjena, medija, formi, izraza. Svaka proslava njegovog dana jednaka je pobjedi.

federalna.ba

teatar pozorište kazalište
bolnica pozorište povreda Mađarska
0 14.11.2023 11:29
Internacionalni teatarski susreti u Brčkom Brčko pozorište teatar
0 20.10.2023 18:38
BNP Zenica Bosansko narodno pozorište Zenica Zenica pozorište Federalni radio
0 18.09.2023 20:21
Dino Mustafagić Narodno pozorište Sarajevo teatar
0 01.09.2023 10:25
Mostar Mostarski teatarski festival Festival autorske poetike pozorište
0 01.09.2023 09:28