Kultura, umjetnost, 30.09.2021.

U Konjicu je u okviru projekta ''Teatar baština, Konjic 2021'', a povodom 101. godišnjice od rođenja Zulfikara Zuke Džumhura, u petak 24.9.2021. , u Galeriji Zavičajnog muzeja Konjic, održana promocija knjige ''Kalemi i biljezi, o sjenkama rata, smijeha i granice u bosanskoj i hrvatskoj književnosti'', autora prof.dr. Almira Bašovića, o kojoj je osim autora govorila i prof.dr. Dijana Hadžizu-kić. Riječ je o programu koji se realizuje u okviru 8.Festivala glum-ca BiH, koji se do 7.oktobra održava u Konjicu. 

Kampanja “12 dana mira“21. septembra, kada se obilježava Međunarodni dan mira i traje do 2. oktobra, koji se obilježava kao Međunarodni dan nenasilja.
Ceremonija otvaranja kampanje  održana  u galeriji Centra a kulturu Semberija u Bijeljini umjetničkim performansom pod nazivom “Misli Sloboda: Između danas i sutra“, priznate bosanskohercegovačke umjetnice s adresom u New Yorku Edine Selesković. Tog dana umjetnica će u suradnji s djecom i mladima postaviti svoju prvu instalaciju u okviru kampanje.

Sljedeća dva performansa umjetnice Selesković  27. septembra u Velikoj Kladuši, te 29. septembra te Trebinju. Navedena tri grada izabrana su zbog, kako navode iz MVP-a, njihovog zemljopisnog položaja na tri tačke bosanskohercegovačkog trokuta. U njima će umjetnica zajedno s mladima stvarati svoje umjetničke instalacije uz razgovor, druženje, te razmjenu iskustava i znanja. Time će se mladim ljudima iz BiH pružiti prilika da osmisle ideje i načine na koje mogu pridonijeti održavanju mira.

Završna svečanost kampanje „12 dana mira“, uz prisustvo visokih zvanica, diplomatskog kora i medija, bit će održana u ponedjeljak, 4. oktobra u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu.

-Nakon izuzetna četiri dana u Novoj Biloj zatvoren je 1. regionalni festival monodrame inBox, a za pobjednike festivala proglašeni su Tarik Filipović i Vahid Duraković 
Stručni žiri, u sastavu prof. Dr. Sanja Nikčević, novinar i kulturni radnik Dževdet Tuzlić te glumica Tina Laco, dodijelio Tariku Filipoviću za predstavu "Ćiro".
Uz riječi zahvale, Tarik Filipović čestitao je na sjajnoj organizaciji te obećao svoju podršku festivalu i u godinama koje dolaze.
Tarik Filipović čestitao je na sjajnoj organizaciji te obećao svoju podršku festivalu i u godinama koje dolaze 

-    Ovogodišnji Festival pod motom "Novi izazovi lutkarstvu" održan u Istočnom Novom Sarajevu i na Palama. Selektor i direktor Festi-vala Vitomir Mitrić izjavio je da je i ove godine pripremljen bogat festivalski program, na Palama će nastup dva pozorišta, a u Kultur-nom centru Istočno Novo Sarajevo 12, sa ukupno 14 predstava.
-    Pod okriljem Internacionalnog teatarskog festivala MESS, program za najmlađe ljubitelje teatra Mali MESS počet će u subotu, 2. oktobra, a sve predstave će biti u Pozorištu mladih Sarajevo, saopćila je Direkcija Festivala.

Na ovogodišnjem 61. Internacionalnom teatarskom festivalu MESS, koji će trajati od 1. do 7. oktobra, predstavit će se devet produkcija iz Irske, Francuske, Njemačke, Ruande, Srbije, Hrvatske i Bosne i Herce-govine.

- Prioritet nam je očuvanje zdravlja publike i učesnika, zbog čega ćemo se i mi kao organizatori striktno pridržavati svih aktuelnih epidemi-oloških mjera i molimo publiku za razumijevanje zbog ograničenog broja raspoloživih karata - kazao je direktor Internacionalnog teatar-skog festivala MESS Nihad Kreševljaković. 

Važno je naglasiti da će posjetitelji koji budu prisustovali predstavama na otvaranju i zatvaranju festivala, morati na ulazu pokazati potvrdu o izvršenoj revakcinaciji ili negativan antigenski test, zbog samog kon-cepta predstava, saopćeno je iz Direkcije Festivala MESS.
MESS


-    Prikazom dokumentarnog filma „Balet u Sarajevu“ i Baletnim koncertom, završen 12. Balet Fest Sarajevo. Program ovogodišnjeg Festivala bio je bogat, kvalitetan i raznovrstan. Publika je mogla vidjeti i pratiti profesionalne baletne plesače iz Slovenije, Srbije, Rusije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.  

 -Najbolja predstava na 20.festivalu bh drame koji je završen 20.septembra  u Zenici  je "Sedam strahova"po romanu Selvedina Avdića  u režiji Selme Spahić   i izvedbi glumaca BNP Zenica ,po ocjeni stručnog žirija festivala, žirija publike i novinarskog  žirija.Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Ermin Bravo za ulogu u predstavi "Sedam strahova", a nagradu za najbolju žensku ulogu dijele Gordan Boban i Tatjana Šojic.Specijalno priznanje Adem Ćejvan dodijeljeno je glumcu Vladi Keroševicu.

- Dr Marijana Terić iz Crne Gore promovisala je  "Književne opservacije"  u Zenici.Radi se o autorkinoj doktorskoj disertaciji koja je u člancima i esejima više godina istraživala fantastiku u književnosti.Terić je medju rijetkima koji se bave istraživanjem fantastičnog u književnosti pisaca na području bivše Jugoslavije.Knjiga je objavljena izdanju Hrvatsko-crnogorskog društva prijateljstva „Croatica – Montenegrina“.Sa Marijanom Terić razgovarala VelidaKulenović

-    Gazi Husrev-begov vakuf od 15. septembra do 5. oktobra u Sara-jevu organizira manifestaciju “Dani Gazi Husrev-begovih hajrata”, povodom obilježavanja 500. godišnjice imenovanja Gazi Husrev-bega za namjesnika Bosne.

U okviru obilježavanja ove iznimno značajne godišnjice bit će održano nekoliko događaja.

Za Federalni radio govori dobitnica plakete za naučni doprinos afir-maciji uloge Gazi Husrev-bega u historiji Bosne i Hercegovine, prof. dr. Aida Abadžić Hodžić, autorica izložbe „U blizini Gazi Husrev-bega: tradicija i savremenost u arhitekturi Zlatka Ugljena“.

( Dunja Jelovac )

 

 

 

Narodno pozorište Mostar Alfa Beta
0 18.10.2021 13:13
obustavljena istraga Nenad Nešić
0 18.10.2021 13:13
Jean Castex papa Franjo Lionel Messi
0 18.10.2021 13:10
RK Novi Pazar Srbija Rukomet
0 18.10.2021 13:01
Agnes Tirop Emmanuel Rotich Kenija
0 18.10.2021 12:53