Kultura, umjetnost, 11.05.2023.

-  Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu priredila je danas komemoraciju povodom smrti njenog dopisnog člana Senahida Halilovića čije će ime ostati u analima kao jednog od utemeljitelja savremene bosnistike, zaslužnog za objavu Pravopisa bosanskog jezika

- U Narodnom pozorištu u Sarajevu  održana omemoracija u povodu smrti književnice Jasmine Musabegović.

Istaknuta bosanskohercegovačka književnica Jasmina Musabegović (1941.-2023) preminula je 7. maja u Sarajevu, saopćeno je iz Društva pisaca BiH.

Jasmina Musabegović (1941.-2023.)  je u Društvu pisaca Bosne i Hercegovine ostavila onu nenadoknadivu prazninu koju ostavlja svaki istinski i predani književni stvaralac.

- Ovogodišnji, 62. sarajevski dani poezije svečano su otvoreni u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Predsjednik Društva pisaca Bosne i Hercegovine Hadžem Hajdarević kazao je da će na ovogodišnjim Sarajevskim danima poezije učestvovati autori iz BiH i te Crne Gore, Hrvatske, Indije, Irana, Luksemburga, Srbije, Slovenije, Njemačke, Austrije, Velike Britanije i drugih zemalja svijeta. Dobitnik nagrade Sarajevskih dana poezije "Bosanski stećak" ove godine je bugarsko-austrijski pisac Ilija Trojanow.

Kao član Društva pisaca BiH, zajedno sa Huseinom Tahmiščićem, Ahmetom Hromadžićem, Velimirom Miloševićem i Vladimirom Čerkezom, međunarodnu književnu manifestaciju "Sarajevski dani poezije" u organizaciji Društva pisaca BiH 1962. Godine, pokrenuo je Izet Kiko sarajlić

-Grupa Laibach koja spada među najpoznatije 'industrial' bandove na svijetu, na prostorima bivše Jugoslavije i važi za kultni umjetnički pokret 9. maja održala je koncert u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Jedan od članova ekipe je naš sagovornik, Primož Oberžan.

Primož Oberžan rođen je 1973. godine u Laškom, Slovenija.   Krajem 1980-ih počinje ozbiljno da se bavi muzikom kao bubnjar hard core grupe It's Not 4 sale (IN4S), sa kojom je radio do 1996.  Početkom 90-ih upisuje Filozofski fakultet u Ljubljana, diplomirao 2003. Godine 1997. pokreće muzički kolektiv The Stroj, s kojim počinje da ostvaruje svoju viziju muzike kao urbanog rituala u kojem se koriste instrumenti od otpadnih materijala i reciklirana tehnologija.

Godine 2007. otkrio je kymatics, eksperimentalnu studiju o uticaju zvuka na fluidne materijale, sa kojom je počeo da vizualizuje sopstvenu muziku u projektu Kymatikon. Prošle godine je u pozorištu premijerno izveo "Odmetnik", metamehaničku stereodramu za čoveka i mašinu. Posljednjih godina radi kao muzičar, konstruktor instrumenata i samoproglašeni profesor kimatike i metamehanike

Sa kolektivom The Stroj je 2000. godine dobio nagradu "Zlatna ptica" Slovenačke liberalne akademije Slovenije za dostignuća u muzici. Godine 2012. dobio je "Vesnu", nagradu za najbolju filmsku muziku na Festivalu slovenačkog filma u Portorožu, za muziku u filmu "Sto kletvi" Jana Cvitkovića.

Izdvajamo priču Otpadnika koja je  formirana kroz život Primoža Oberžana koji već dve decenije stupa  neobičnim stvaralačkim putem kao muzičar, filozof, pedagog i vođa kolektiva The Stroj. Otpadnik je njegov prvi pozorišno-muzički projekt koga je, kako sam kaže, pisao, konstruisao i komponovao poslednje dve godine.

Jedan od zanimljivijh projekata i instrumenata koje je kreirao naš sagovornik je i vjetrena harfa.

Najveća posebnost svakako je zvuk koji nastaje kada vjetar dune kroz instrument, koji je napravio muzičar i istraživač zvuka Primož Oberžan. Harfa je u obliku dva dlana koji grle kozju jabuku.

Vetrik ne nosi njegovo ime uzalud, jer je nedavno svojim naletima ponovo oborio harfu. Ovog puta proizvođač harfe je došao do zaključka da se zbog toga stabilnost harfe može poboljšati montažom. Harfa je nedavno ponovo odslužila svoju svrhu.

( Dunja Jelovac )

Kultura, umjetnost
Kultura, umjetnost
0 04.04.2024 22:23
Kultura, umjetnost
0 23.03.2024 15:20
Kultura, umjetnost
0 15.03.2024 23:34
Kultura, umjetnost Federalni radio
0 07.03.2024 16:35
Kultura, umjetnost
0 29.02.2024 16:40
Kultura, umjetnost
0 15.02.2024 16:44