Kultura, umjetnost 09.12.2021.

- Prvi put u Federaciji BiH dodijeljene su nagrade za nauku, i to za izuzetno značajna dostignuća u naučno-istraživačkoj i istraživačko-razvojnoj djelatnosti, za proširenje naučnih spoznaja i za iskazane uspjehe u primjeni rezultata naučno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog rada, koje su postigli naučnici i istraživači
Inicijativu za obilježavanje Dana nauke/znanosti u FBiH pokrenulo je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti, a prihvatila Vlada FBiH, te se Dan nauke/znanosti u FBiH od 2019. godine obilježava 12. decembra/prosinca s ciljem populariziranja nauke i naučno-istraživačkog rada, a posebno među učenicima i studentima.
Predsjednik Savjeta za nauku, akademik prof.dr. Rešid Hafizović će proglasio je dobitnike federalnih nagrada za nauku u četiri kategorije, i to Nagrade za životno djelo, Godišnje nagrade za nauku, Godišnje nagrada za mlade istraživače i Godišnje nagrade za popularizaciju i promociju nauke.
Uz novčane nagrade dobitnicima su uručene i povelje, a što je utvrđeno i Odlukom o dodjeli federalnih nagrada za nauku koju je, na prijedlog Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti, donijela Vlada Federacije BiH 29.11.2021. godine.
Dobitnik godišnje nagrade za popularizaciju i promociju nauke je prof.dr.sci.Elvis Ajhmetović.
Dobitnica godišnje nagrade za mlade istrasživače je Josipa Krezić, Tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru.
Dobitnik godišnje nagrade za nauku je prof.dr.sc. Jurica Arapović.
Profesor emeritus, doktor faruk Čakolovica dobitnik je nagrade za životno dijelo.
Ovo je prvi put da Savjet za nauku dodjeljuje nagradu za životno djelo, 
 za cjelokupni naučno-istraživački i istaživačko-razvojni rad

- 29-30. novembra 2021. godine u Briselu, Belgija, održan je godišnji sastanak (Annual General Meeting - AGM) direktora nacionalnih biblioteka Evrope. Inače, CENL se sastoji od nacionalnih biblioteka Europe, čiju zajednicu trenutno obuhvata 49 nacionalnih biblioteka iz 46 europskih zemalja. S obzirom na epidemiološku situaciju, ovogodišnji sastanak je prvi sastanak uživo nakon 2 godine, i održan je u Kraljevskoj biblioteci Belgije. Sastanak je otvorio i vodio predsjedavajući CENL-a Roly Keating, direktor Britanske biblioteke (British Library).
Nakon pozdravnih poruka koje je skupu uputio predsjedavajući CENL-a prisutni su usvojili zapisnik sa prošlogodišnjeg sastanka koji je održan online, a potom izvještajne, finansijske i programske planove za naredni period, te strategiju za naredne 4 godine.
NUBBiH je aktivna članica CENL mreže. Na godišnjem sastanku učestvovao je i dr. Ismet Ovčina, direktor NUBBiH (uz finansijsku podršku CENL-a). Dr. Ovčina aktivno je učestvovao u radu ove konferencije, uključujući i radne grupe za pripremu pojedinih zaključaka.
CENL je i ove godine prepoznao rad NUBBiH te je u 2021. godini NUBBIH dobila CENL-ov grant Erland Kolding Nielsen, koji nosi naziv po dugogodišnjem direktoru Kraljevske biblioteke Danske i međunarodnog bibliotečkog stručnjaka. Grant je realizovan kroz radionicu na temu “Očuvanje, zaštita, prezentacija arhivskih dokumenata“. Radionica, održana 22.10.2021. godine u prostorijama NUBBIH, okupila je domaće I regionalne stručnjake iz oblasti digitalizacije, konzervacije i restauracije arhivskih dokumenata, a njome je moderirao dr. Ismet Ovčina, direktor NUBBiH. Radionici je prethodila promocija publikacije Poljičke isprave I - iz Zbirke Aleksandra Poljanića. Promociju i radionicu pratila je prigodna izložba dokumenata iz Arhiva Poljičke republike koji se nalaze na Odjeljenju Specijalnih zbirki NUBBiH.
- Predstavljanje nove knjige počasnog predsjednika HKD Napredak i PEU BiH mons. prof. dr. Franje Topića pod nazivom “Bosna i Hercegovina naša domovina” bit će upriličeno u četvrtak,  9. prosinca 2021. godine s početkom u 18 sati u prostoru Bosanskog kulturnog centra, .
Ova knjiga na 240 stranica teksta obrađuje i donosi određene velike ideje, pokreće aktualne teme iz prošlosti koje se i nakon desetak godina nisu razjasnile, gradi porušene mostove između islama i kršćanstva, ruši barijere među nepromjenjivim nacionalnim težnjama te pokušava izgraditi dublju moralnu svijest svih bosanskohercegovačkih građana.
- Povodom premijerne izvedbe predstave „Idemo na izlet“ autora i reditelja Branislava Trifkovića, u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta. Rukovoditeljica Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Ermina Nišić je izrazila zadovoljstvo povodom nove premijerne izvedbe predstave. „Idemo na izlet“ koja je namijenjena djeci starijeg vrtićkog uzrasta i nižim školskim razredima. 
Reditelj Branislav Trifković se zahvalio Bosanskom narodnom pozorištu Zenica i Dječijoj, omladinskoj i lutkarskoj sceni na ukazanom povjerenju. 
- Mostarca sa podgoričkom adresom Milana Bovana “Priče u kojima ćeš pronaći ono što nisi ni znao da si zaboravio”, a cjelokupan prihod od knjige biće usmjeren u obnovu Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru.
Promocija je održana u organizaciji Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva /SPKD/ “Prosvjeta” - Gradski odbor Mostar.Riječ je o knjizi pripovijedaka u kojima su se našli mitovi, legende ili pak obični ljudi Hercegovine, a glavni cilj knjige jeste da potakne djecu da maštaju i stvaraju, ali i da sačuva od zaborava stare priče i legende hercegovačkog kraja.
-U  Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica - Livno uotvorena je izložba „Baština u crtežu i kadru“. Izložba se sastoji zapravo od dvije izložbe koje su stavljene pod zajednički naziv „Baština u crtežu i kadru“, a to su izložba fotografija „Stećci- svjetska baština UNESCO-a“ i izložba crteža „Josip Pospišil - gradovi, motivi, detalji“. Realizirali su je Franjevački muzej i galerija Gorica – Livno i Zavod za zaštitu spomenika Federacije BiH.
Prigodnim su se riječima prisutnima na početku otvaranja izložbe obratili ravnateljica Franjevačkog muzeja i galerije Gorica - Livno, gospođa Dražena Džeko i direktor Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH, gospodin Ante Vujnović, dok je samu izložbu otvorila gospođa Gordana Nakić, ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa u Vladi  Hercegbosanske županije.
Izložba ostaje otvorena do kraja mjeseca.
- U Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo otvorena je izložba ''FIGURATIVNO'', izbor skluptura iz Zbirke umjetničkih djela Bošnjačkog instituta postavljena je u okviru saradnje Bošnjačkog instituta - Fondacije Adila Zulfikarpašića i Općine Novi Grad Sarajevo.
Postavku čine odabrani radovi iz Zbirke umjetničkih djela Bošnjačkog instituta i regionalni skulptori poput K. Angeli Radovanija, A. Augustinčića, M. Begića, I. Bilajca, I. Despić-Simonović, S. Ekmečića, A. Fejzića, V. Herljevića, A. Hozića, N. Ibrišimovića, M. Keče, F. Kršinića, A. Kučukalića, I. Meštrovića, I. Sabolića i drugih.
,,Naziv izložbe ''FIGURATIVNO'' je dvoznačan, znači da svi radovi koji su ovdje izloženi, a to je dvanaest radova iz Zbirke instituta su sklupture koje su rađene u maniru figuralnih motiva, ali ujedno postoji i u idejno-koceptualnom smislu. Ovi radovi obuhvataju sredinu 20. stoljeća i početak 21. stoljeća,'' kazao je. Ermin Lagumdžija, historičar umjetnosti,
-Zahvaljujući entuzijazmu mladih iz naselja Sivša, administrativnog sjedišta Usore, u ovoj općini je prvi puta organiziran advent. Uz brojne sadržaje i blještavilo blagdanskih ukrasa, otvoreno je i klizalište, a svečano otvaranje uveličali su članovi hora HKD „Napredak“ iz Usore.
-Dokumentarno-igrani film pod nazivom "Bez glasa" biće premijerno prikazan u četvrtak 9.decembra u Cine staru u Zenici,saopćeno na današnjoj konferenciji za novinare udruženja "Studio Teatar" u čijoj je produkciji film snimljen.Stručnu pomoć u snimanju filma u kojem igraju profesionalne glumice i glumci pružile su  organizacije "Udružene žene"iz  Banjaluke, "Sigurno mjesto" iz Zavidovića,"Budućnost" iz Modriče,"Lara" iz Bijeljine i i "Medica" iz Zenice.Film kojim i umjetnici daju doprinos u podizanju svijesti o značaju borbe protiv rodnozasnovanog nasilja podržala je Američka ambasada u našoj zemlji.Nakon predstave "Mladi u doba korone" ovo je još jedan društveno odgovorni projekt kaže izmedju ostalog glumac i osnivač "Studio Teatra"  Nusmir Muharemović.
Dunja Jelovac

Centralna izborna komisija BiH glasanje/glasovanje glasanje
0 08.08.2022 15:46
covid-19 koronavirus novi soj koronavirusa
0 08.08.2022 15:36
žrtve pandemija koronavirus Covid19 virus Hrvatska
0 08.08.2022 15:17
žrtve eksplozija Irak
0 08.08.2022 14:04
koronavirus Covid19 Njemačka virus mjere
0 08.08.2022 12:58
vojska SAD Rusija Kina Indija Srbija Hrvatska
0 08.08.2022 12:48