Kultura, umjetnost 08.12.2022.

-    Međunarodni simpozij "Muzika u društvu" bit će održan od 7. do 10. decembra u Sarajevu u organizaciji Muzikološkog društva FBiH i Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. 
Ovo 13. izdanje Međunarodnog simpozija "Muzika u društvu" trajat će četiri dana i okupiti 75 stručnjaka iz oblasti muzikologije, etnomuzikologije, muzičke teorije, muzičke pedagogije i srodnih naučnih i umjetničkih disciplina iz 17 zemalja, koji će rezultate svojih istraživanja predstaviti kroz 17 radnih sjednica.
Simpozij "Muzika u društvu" najznačajniji je bosanskohercegovački i jedan od vodećih regionalnih naučnih skupova ove vrste, koji se bijenalno održava od 1998. godine. Načelna tema Simpozija "Muzika u društvu" označava njegovo usmjerenje ka višedimenzionalnom, diverzificiranom i transdisciplinarnom diskursu savremene nauke o muzici, u bosanskohercegovačkim i u internacionalnim okvirima.
Muzikološko društvo FBiH i Univerzitet u Sarajevu – Muzička akademija Simpozij "Muzika u društvu" realiziraju u saradnji sa Gazi Husrev-begovom bibliotekom i Zemaljskim muzejom Bosne i Hercegovine uz podršku Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, Ministarstva za kulturu i sport Kantona Sarajevo, Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti te Fondacije za izdavaštvo.
-     Gradska biblioteka Zenica otvorila je i šesto odjeljenje "Dječija čitaonica", za koje je prostor u ulici Kočevska čikma osigurala Gradska uprava Grada Zenica, a novac za obnovu uglavnom strani donatori.
Prostor je rekonstruisan u okviru projekta "Podrška unapređenju lokalne infrastrukture", koji je komponenta USAID-ovog projekta izgradnje mira i povjerenja medu građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini PRO-Budućnost (Povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost), a kojeg provodi humanitarna organizacija CRS.
Direktor GBZ-a Nermin Ormanović kaže da je čitaonica predviđena za djecu, a zanimljiva je iz tog razloga što nije klasična biblioteka.
-Ovdje će biti organizovane različite vrste sadržaja. Mi već imamo plan radionica i aktivnosti koje ćemo ovdje organizirati. Drago nam je što će ova čitaonica biti ispunjena dječijim smjehom, jer planiramo organizirati radionice koje su specifične za djecu, a poseban će akcenat biti na predškolskoj djeci te učenicima prvog i drugog razreda osnovne škole. U drugim odjeljenjima imamo aktivnosti koja su za djecu koja već pohađaju školu, a za predškolsku djecu nismo imali takav prostor - kazao je Ormanović.
- Predstava "Moj sin malo sporije hoda" autora Ivora Martinića, a u režiji Ivana Plazibata, premijerno  u četvrtak, 8. decembra na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR).
Glumica SARTR-a Maja Salkić kazala je na današnjoj konferenciji za medije da je predstava "puna ljubavi i tuge, ali i sreće kada spoznamo da zajedno s drugima možemo prevazići probleme".
- Moja želja je bila da se u SARTR vrati pravi dramski tekst domaćeg autora. Martinić je bio veoma sretan što će se njegov tekst izvoditi prvi put u BiH. Ponosna sam što ozbiljne karaktere igraju žene i da smo dobili predstavu koja govori o svim nesretnim, ali sretnim porodicama, ljubavi i o tome šta znači u našem društvu biti drugačiji i drugi – navela je Salkić.
Reprizna igranja predstave zakazana su za 9. i 10. decembar.
-    Izložba slika fra Petra Perice Vidića otvorena je  u Maloj galeriji sv. Ante na Bistriku, u okviru Dana Matice hrvatske u Sarajevu 2022.
Izloženo je 30-tak njegovih djela rađenih u posljednje vrijeme na kojima dominiraju motivi prirode.
- Ja volim prirodu, priroda je za mene nešto lijepo i uživam u prirodi, bilo da je to zima, zimski motivi, bilo da su jesenji motivi ili primorski motivi. To vrlo rado slikam i uživam u tome - kazao je fra Perica Vidić.
Za slike koje su izložene kaže da su rađene iz iskrene ljubavi prema umjetnosti.
- Umjetnost je nešto sveto, lijep i plemenito. Umjetnost je kao most između neba i zemlje - ističe fra Perica Vidić.   
Zahvalio se brojnim posjetiteljima koji, kako je kazao, istinski vole likovnu umjetnost.
Prošle i ove godine imao je samostalne izložbe po cijeloj BiH, zatim u Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Poljskoj, Francuskoj, Makedoniji, Albaniji, Grčkoj...
-  Premijerom dokumentarnog filma "To je Toma" u Kinoteci BiH u Sarajevu  otvoren je 8. VIVA film festival, međunarodni festival ekološkog, turističkog, religijskog i bh. omladinskog filma. 
Festival je otvorila dogradonačelnica Grada Sarajeva Anja Margetić, a mnogobrojnoj publici u sarajevskoj Kinoteci obratio se Dževdet Tuzlić, član žirija i savjeta Festivala, umjetnički direktor Ratko Orozović te producent filma "To je Toma" Oliver Paunović. 
na oficijalno portalu VIVA film festivala www.vivaba.com.
Ulaz je slobodan, saopćeno je iz VIVA film festival. 
Pjesnik Pero Zubac, svoje obraćanje započeo recitovanjem pjesme "Na vijest o smrti Izeta Nanića", poručio da je njega prva pjesma nastala u Sarajevu.
Pero Zubac  predstavlja svoju novu knjigu "Sestra moja samoća", koja će ovih dana biti objavljena u izdanju izdavačke kuće Art Rabic.
O Zubcu su govorili historičar književnosti prof. Enver Kazaz, glumac Josip Pejaković i Goran Mikulić, arhitekta, kulturni djelatnik i direktor izdavačke kuće Art Rabic.
Muzička podrška bio je bio Miloš Zubac, koji je na gitari obradio pjesme iz zbirke svog oca "Hazarske pjesme".
( Dunja Jelovac )