Kultura, umjetnost, 07.10.2021.

- U okviru "Šantićevih večeri poezije" u Muzeju "Žitomislić" otvorena je izložba "Grof Sava Vladislavić"

Spomenuta izložba je iz predsjedničke biblioteke Vladimira Putina, predsjednika Ruske Federacije, posredstvom Veleposlanstva Rusije u BiH ustupljena Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a fotografije na izložbi su autentične s opisima na ruskom jeziku, priopćili su organizatori 
Srpsko prosvjetno i kulturnog društva "Prosvjeta "Mostar i Fondacija "Muzej Žitomislić".

Direktor Fondacije "Muzej Žitomislić" Dejan Dilberović kazao je kako je značajno što se ova izložba prikazuje u Žitomisliću jer je Sava Vladislavić bio jedan od najvećih dobrotvora manastira Žitomislić i davao je velike priloge i poklone u vidu knjiga, ikona i crkvenih predmeta.

- Nažalost, mnogo toga nije sačuvano, ali ipak postoje povijesni tragovi po kojima se vidi da je Vladislavić imao posebnu naklonost prema manastiru Žitomislić kao i da je bio posebno vezan za Hercegovinu - kazao je Dilberović.

 

- Dvadesto izdanje književne manifestacije  „Šopovi dani na Plivi“, bit će otvoreno večeras u Domu kulture Jajce i trajat će do 15.oktobra,  u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak, podružnice Jajce.

Središnji gost manifestacije je bh. književnik  Ivan Lovrenović. Poznavalac je djela Nikole Šopa i sudjelovao je u objavljivanju njegovih djela, za Šopova života, te se susretao s njim. Lovrenović je zapisao da su Šop, Andrić i Dizdar najsjajnije književne zvijezde što ih Bosna ima.

 

- U organizaciji Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Didak od 6. do 19. listopada održat će se 18. "Didakovi dani".

Riječ je o međunarodnoj kulturnoj manifestaciji koja se organizira u čast velikog hercegovačkog svećenika, prosvjetitelja i vizionara fra Didaka Buntića u njegovoj rodnoj župi Gradnići.

Kao i do sada, manifestacija i ove godine nudi bogat i raznovrstan kulturni program u sklopu kojeg će, uz ostalo, biti upriličen "Koncert odabranih", umjetnička kolonija "Didak", izložba radova nastalih na likovnoj koloniji "Didak" 2019.,2020. i 2021. godine te predstavljanje zbornika radova.

 

- Direkcija festivala MESS obavještava publiku da je odgođena predstava "Čitač”

Razlog je pogoršanje epidemiološke situacije u našoj zemlji, zbog čega je Kraljevina Švedska uvela zabranu putovanja iz BiH. U tom slučaju, glavna glumica se ne bi mogla vratiti nazad u Kraljevinu Švedsku, saopćeno je iz direkcije Festivala.

- Nažalost, primorani smo da otkažemo igranje zbog nemogućnosti dolaska Mirjane Karanović, glavne glumice u predstavi, zbog novouvedenih mjera Kraljevine Švedske iz koje je trebala doputovati. Izvinjavamo se publici što u ovom terminu neće moći pogledati predstavu i molimo za razumijevanje zbog novonastale situacije - poručeno je iz direkcije Festivala MESS.

Razgovor koji se organizuje na ovogodišnjem MESS-u nakon svake predstave, ipak će biti održan sa dijelom ekipe predstave koja se nalazi u Sarajevu, kao i uključenjem Mirjane Karanović putem linka. Razgovor sa publikom će se desiti na sceni Narodnog pozorišta, a razgovoru mogu prisustvovati svi zainteresovani..

Publika koja prati MESS neće biti uskraćena za ovu predstavu, te će moći iskoristiti karte za novi termin igranja predstave, o kojem će biti obaviješteni na vrijeme. Gledatelji koji ipak žele da izvrše povrat novca, to mogu učiniti putem e-mail adrese info@kupikartu.ba između 11. i 15. oktobra, navodi se u saopćenju.

 

- Internacionalni sarajevski sajam knjiga i učila, nakon dvije godine neodržavanja zbog pandemije koronavirusa, otvara se sutra, 6. oktobra, u dvorani „Mirza Delibašić“ u Centru Skenderija sa početkom u 10 sati.

Ulaz je slobodan, a prvih pet posjetilaca tradicionalno će dobiti knjige na poklon od organizatora. 

Svečano otvorenje Sajma bit će upriličeno isti dan u 18 sati, a otvorenim će ga proglasiti organizatori i predstavnici kantonalne vlasti.

Na ovogodišnjem sajmu učestvuje više od 100 izlagača iz BiH i regiona.

Promocije i susreti sa autorima održavat će se na centralnom prezentacionom prostoru „Bosanska kuća“, koji će kao i prethodnih godina, biti u fokusu interesovanja izlagača, posjetilaca i medija, ali i mjesto gdje će se posljednjeg dana Sajma, 11. oktobra u 12 sati dodijeliti sajamske nagrade.

 

- U znak sjećanja na pokojnog književnika i kolumnistu večeras je udruženje građana "Šetalište" u istoimenoj kafani u Sarajevu organizovalo "Veče Darija Džamonje"O pokojnom piscu prisutnima je govorio književnik Marko Vešović, a dijelove iz njegovih knjiga čitali su glumci Nermin Tulić i Mirza Tanović.

Tradicionalno okupljanje prijatelja i poštovalaca lika i djela Darija Džamonje odvija se svake godine 1. oktobra, a i ove se nekolicina njih okupila kako bi odali počast književniku koji je prema riječima organizatora "ispisivao Sarajevo".

Dunja Jelovac

 

Kultura, umjetnost
Kultura, umjetnost
0 23.09.2021 16:23
Kultura, umjetnost galerija MAK
0 12.08.2021 14:14
Kultura, umjetnost Brčko Ramo Tučić Grad Tuzla
0 06.08.2021 15:21
BiH Mostar Kultura, umjetnost kultura Mostarsko ljeto 2021 Adnana Velagića Univerzitet "Džemal Bijedić"
0 17.07.2021 12:24
Kultura, umjetnost Federalni radio Radio Federacije BiH
0 07.07.2021 18:06
Kultura, umjetnost Federalni radio
0 01.07.2021 17:24