Kultura, umjetnost, 01.04.2021.

Na 74. dodjeli Oskara za najbolji film u 2001. godini, 24. marta 2002. u Kodak teatru (Hollywood, Kalifornia). Bosanskohercegovački film "Ničija zemlja" režisera Danisa Tanovića dobio je Oskar za najbolji strani film.

Ničija zemlja (No Man's Land) je bila u konkurenciji sa filmovima Amélie (Francuska), Elling (Norveška), Lagaan (India) Son of the Bride (Argentina). Nagradu su uručili Sharon Stone i Johna Travoltu.
Nakon dvije decenije Bosna i Hercegovina ponovo ima film nominovan za nagradu “ Oscar “

Jasmila Žbanić, rediteljka filma "Quo vadis, Aida", u razgovoru sa publikom preko Zooma u organizaciji mladih aktivista za ljudska prava iz Hrvarske i Srbije, kazala je: 

Odlučili smo se da film radimo u medijskoj tišini jer smo znali da je Srebrenica još tema oko koje postoje oprečni stavovi i političke borbe. Oko Srebrenice su donesene presude i to je nešto o čemu ne treba diskutovati, ali sam mislila da bi mediji u službi vlasti mogli iskoristiti film za neka svoja prepucavanja. Želeli smo da film ne bude ni u čijim rukama, da ga bilo ko ne bi koristio za svoje određene ciljeve. I kada smo pravili premijeru u Bosni i Hercegovini mislili smo o tome, jer film nije napravljen da bi služio nekom političkom trenutku i nekim interesima, nego čista srca, da se ispriča ta priča. Najveću odgovornost koju imamo je ona prema mladim ljudima, prema ljudima koji su u kandžama narativa u kom različite političke opcije pokušavaju da im dodijele krivicu ili neke epitete da su žrtve ili bilo šta drugo, i film mogu da iskoriste da te mlade ljude dodatno ugrožavaju. Rekli smo zato: naš cilj je da mlade ljude ovim filmom oslobodimo time što ćemo reći da je nešto što se desilo, nešto za šta su utvrđene činjenice, gotovo, a da oni rođeni nakon toga nemaju ništa s tim jer narativi ovdje toliko zarobljavaju ljude da ih se treba osloboditi. Što ih se prije oslobodimo, svima će nam biti bolje – objasnila je Jasmila Žbanić svoje motive da film prvo bude prikazan baš grupi mladih iz regiona.

Velika nam je čast što smo imali priliku da u našem virtuelnom YIHR hubu ugostimo Jasmilu Žbanić, rediteljku filma "Quo Vadis, Aida?" koji je nominovan je za Oskara u kategoriji za najbolji strani film, kao i za dve Bafta nagrade, kazala je Branka Vierda koja je vodila razgovor.
Branki Vierdi lično kao i  Inicijativi mladih za ljudska prava (YIHR) Srbija zahvaljujemo se na saradnji.
Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) je regionalna mreža nevladinih organizacija koja ima programe u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Uređuje i vodi Dunja Jelovac

Kultura, umjetnost
Kultura, umjetnost Federalni radio Radio Federacije BiH
0 09.04.2021 23:02
Kultura, umjetnost radio Federalni radio Radio Federacije BiH
0 25.03.2021 11:24
Kultura, umjetnost Federalni radio Radio Federacije BiH
0 18.03.2021 18:29
Kultura, umjetnost
0 04.03.2021 13:14
Kultura, umjetnost radio Federalni radio Radio Federacije BiH
0 25.02.2021 15:59
radio Federalni radio Radio Federacije BiH Kultura, umjetnost
0 18.02.2021 09:42