videoprilog Aldijane Guhdija (Federacija danas)

KS: Počeo online upis u 1. razred srednjih škola, a otvoreni su i pozivi za stipendije

Konkurs za online upis učenika u 1. razred srednjih škola na području Kantona Sarajevo počeo je danas i trajat će do 28. juna. Upisna kvota je 3.950 učenika, a učenicima je na raspolaganju 4.140 pozicija, kroz 173 odjeljenja. 

Ministrica za za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota Muminović, ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović i direktor UTIC-a UNSA Elmedin Selmanović, ukazali su na važnost edukacije, ali i na važnost informatizacije i digitalizacije koja učenicima i njihovim roditeljima olakšava upis.

Hota Muminović je podsjetila da je već održana eksterna matura koja je imala ulogu sublimira naučeno i pripremi učenika za novi obrazovni ciklus, a sve kako bi u septembru u srednjoj školi došli spremniji i sa većim samopouzdanjem.

Naglasila je da se upis u srednje škole odvija elektronski i to je velika prednost jedinstvenog informacionog sistema u KS.

- Ove godine u prvi razred srednje škole upisujemo 3.950 učenika, a javnim pozivom smo na raspolaganje stavili veći broj pozicija kako bismo omogućili što većem broju učenika da odabere željenu školu. Na raspolaganju im je 4.140 pozicija, kroz 173 odjeljenja – naglasila je ministrica.

Također, od ove godine u tri srednjoškolska centra Vogošča, Ilijaš i Hadžići su i dva nova zanimanja: Mašinski tehničar za CNC tehnologiju, četvrti stepen i Obrađivač materijala na CNC mašinama zanimanje u trogodišnjem trajanju.

Škola i obuka učenika, kako je istakla Hota-Muminović, idu ukorak, s ciljem uvođenja dualnog sistema obrazovanja, jer će učenici veći dio svog obrazovanja provoditi kod poslodavaca.

Shodno tome, digitalizacija i informatizacija kontinuirano se unapređuje, a kako je kazao direktor UTIC-a Selmanović, ne samo što se može vršiti online upis učenika u srdnje škole i na fakultete, već i upis u predškolske privatne i javne ustanove.

- Od jutros je već 500 učenika izvršilo izbor škola. Imaju i mogućnost reizbora, te ukoliko pri odabiru škola počine grešku ili se predomisle, imaju mogućnost da 24. i 26.juna promijene izbore i donesu nove odluke. A 27. juna u 16.00 sati zatvara se sistem za online upis – istakao je Selmanović.

Dobra je vijest i stipendiranje učenika, a kako je pojasnio resorni ministar Osmanović, danas otvoreni javni pozivi za dodjelu stipendija za talentirane učenike prvog, drugog i trećeg razreda srednjih škola, za deficitarna zanimanja, kao i poziv za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola, djeci pripadnika boračke populacije.

Ove godine stipendirat će 2.100 učenika, a vrijednost stipendija je 100, 200 i 500 KM.

Više informacija o upisu u škole i javnim pozivima za stipendije može se dobiti na web stranici resornog ministarstva: https://mo.ks.gov.ba/aktuelno/novosti/online-upis-u-srednje-skole-kantona-sarajevo-obavijest-1

Srednjoškolsko obrazovanje u Kantonu Sarajevo je obavezno za dva razreda, čime je postignuta veća uključenost učenika u formalni sistem obrazovanja. Ali novi Nacrt Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi predviđa obavezno obrazovanje do sticanja stručne spreme.

federalna.ba/Fena

konkurs upis učenika online