videoprilog Dijale Halilagić (Federacija danas)

Krv se u Kantonalnoj bolnici u Bihaću može darivati svaki radni dan od 7 do pola dva

Krv je poznata i kao tečnost koja život znači. Pribavljanje krvi je složen proces koji uključuje nekoliko koraka poput određivanja krvnih grupa, odvajanja crvenih krvnih zrnaca iz tečnosti, a potom i zamrzavanje. Zdravstveni radnici Kantonalne bolnice u Bihaću ovaj proces obavljaju svakodnevno.

Crveni križ grada Bihaća je u protekloj godini skupio 4.360 darovanih doza krvi, a u suradnji sa Službom za transfuziju Kantonalne bolnice u Bihaću za ovu godinu imaju planiranih 38 akcija.

„Svaki radni dan od 7 do pola dva ili dva – to je period kada se može davati krv radnim danom, a subotom uglavnom idemo na akcije. Ponekad organizujemo i u Bihaću subotom i omogućimo ljudima koji rade da mogu doći neradni dan, odnosno subotu, a uglavnom idemo po terenima po svim općinama Unsko-sanskog kantona“, kaže Tarik Zejčirović, načelnik Službe za transfuziju Kantonalne bolnice Bihać

Iz Crvenog križa grada Bihaća ističu da nastoje uvijek napraviti ugodnu atmosferu, olakšati proces i motivirati građane da daruju krv, jer darivanje krvi ima i benefite za darivaoca.

„Pomažemo im i olakšavamo im proces čekanja i na kraju uvijek pripremimo zahvalne obroke nakon što daruju krv i napravimo to kao neko malo druženje sa darivaocima“, objašnjava Adnan Kurtagić, animator za dobrovoljno davalaštvo krvi u USK-u.

Dobrovoljni darivaoci krvi kažu – spoznaja da mogu pomoći i spasiti nečiji život je najljepši osjećaj.

„Pedeset i šest puta sam dala krv, ali nije bilo sve upisano. Čitav rat sam davala“, priča Aida Balić.

Osim planiranih akcija, u Kantonalnoj bolnici u Bihaću se svakodnevno organizira darivanje krvi kako bi se održale zalihe.

„Mi smo zadovoljni i odzivom naših davaoca, a i zalihe svih grupa moraju biti u nekoj mjeri prisutne. Naravno, uvijek neka nedostaje ako se više traži, ali mi onda se angažujemo da bismo popunili zalihe - iz dana u dan se krv izdaje, ali se i uzima“, dodaje Zejčirović.

Mnogo je onih koji su krv darovali više od stotinu puta, ali kako kažu iz Kantonalne bolnice i Crvenog križa – sve je više mladih koji se odlučuju darovati krv, a samo jedna darovana doza može spasiti čak tri života.

federalna.ba

krv darivatelji krvi darivanje krvi Kantonalna bolnica Bihać Bihać
Bihać Kantonalna bolnica dr. Irfan Ljubijankić onkologija
0 20.11.2023 12:36
Bihać Svjetski dan nauke
0 14.11.2023 19:34
Bihać Potvrđena optužnica saobraćajna nesreća
0 14.11.2023 10:17
Bihać prva pomoć
0 10.11.2023 19:10