Prilog Irene Antić

Krug 99: BiH nema nivo demokratskih prava nužnih za Evropu

Strane sudije u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine su garancija da će se poštivati odluke Evropskog suda za ljudska prava i sve što je evropska demokratija. Doći će trenutak kada strane sudije bude trebale otići, ali tek kada u potpunosti budu ostvareni ciljevi sadržani u Ustavu BiH. Rekao je uvodničar redovne sesije Kruga 99 o temi „Nakon presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Kovačević: Je li ustavna reforma neophodna, ali i nemoguća?“, profesor ustavnog prava Univerziteta u Trentu u Italiji Jens Velk (Jens Woelk).

Presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Kovačević važna je jer otvara nužnost dovršetka ustavne tranzicije za Bosnu i Hercegovinu, izjavio je Jens Velk, profesor uporednog ustavnog prava na Univerzitetu u Trentu, govoreći na današnjoj sesiji Kruga 99. Velk je rekao da osnovno što proizilazi iz presude „Kovačević“ jesu jednaka prava za sve u Bosni i Hercegovini i smjer kojim država treba ići ukoliko želi evropsko društvo:

„Mislim da je ova presuda šansa i može biti šansa. Napisao sam jedan komentar, a naslov je Pandorina kutija. Nisam mislio na negativne konsekvence otvaranja Pandorine kutije, nego na nužne promjene. Ovo je presuda koja je izazov svim temeljima u nacionalističkom sistemu, koji je osnovan na ovim principima. Dakle, duboke promjene su potrebne i to će biti moguće, samo je tačka gledišta prirodna posljedica činjenice da BiH treba da završi svoju ustavnu tranziciju. Ona je već 15 godina zaglavila, zapela je da kontrolira postojeći sistem, a ova presuda ponovo otvara izmjene ustavnog sistema, izbornog sistema.“

Presuda Evropskog suda jasno kaže da je najvažnije političko predstavljanje građana. Sada postoji razlika između konstituenata i manjina, znači mora se razmišljati o ustavnim promjenama po mjeri Bosne i Hercegovine, jer sadašnji Ustav ne sadrži šanse da BiH postane porodica evropskih zemalja budući da nema nivo demokratskih prava nužnih za Evropu, kazao je Velk.

O presudi u slučaju „Kovačević“ govorio je i predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović:

„Iako mnogi miješaju presudu Kovačević sa prethodnim presudama Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima Sejdić – Finci, Zornić, Pilav, Šlaku i Omerić, ona je nešto sasvim drugo. Slobodno možemo reći, presuda 'Kovačević' je ta kojom se treba promijeniti kompletna paradigma u političkom sistemu Bosne i Hercegovine i izići iz začaranog kruga hegemonizma susjednih država. Težnja da naša država postane država ravnopravnih građana stoji nasuprot onih koji bi je zauvijek držali u začaranom krugu i ratom nametnutom konceptu 'ravnopravnih građana i naroda'. To nije, niti će ikada biti evropski standard niti put ka trajnom miru.“

Odgovarajući na novinarsko pitanje, profesor Velk naglašava da su strane sudija u Ustavnom sudu BiH neka vrsta garancije svega što je napisano u dokumentima i sporazumima koje je Bosna i Hercegovina dužna poštovati. „Tek kad budu ostvareni ciljevi iz Ustava i drugih dokumenata, strane sudije mogu otići“, kazao je Velk.

Slovenija Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici
0 23.05.2024 22:30
Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici Hrvatska
0 23.05.2024 22:28
HNV BiH Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici
0 23.05.2024 21:42
SDP SDP BiH Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici
0 23.05.2024 21:22
Elmedin Konaković Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici
0 23.05.2024 19:26