Krišto razgovarala s Koopmanom: Evropska komisija očekuje stav BiH o indikativnim reformama

Krišto razgovarala s Koopmanom: Evropska komisija očekuje stav BiH o indikativnim reformama

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i generalni direktor za susjedstvo i pregovore o proširenju Gert Jan Koopman u telefonskom razgovoru istaknuli su važnost izrade i dostavljanja Europskoj komisiji Plana reformi BiH za Plan rasta za zapadni Balkan.

Krišto je ponovila posvećenost Radnog tima, koji uz predsjedateljicu uključuje predsjednike entitetskih i kantonalnih vlada, za završetak aktivnosti na usvajanju indikativne liste ključnih reformi nužnih za rast ekonomije u BiH.

Iskazala je uvjerenje da je nakon posljednjeg neuspješnog sastanka otklonjen politički zastoj u ovom procesu i da će svi akteri uključeni u sačinjavanje liste ključnih reformi biti svjesni kako Europska komisija žurno treba i očekuje stav Bosne i Hercegovine o indikativnim reformama.

Krišto je zahvalila generalnom direktoru Koopmanu na potpori koju Europska komisija pruža Bosni i Hercegovini u procesu pripreme liste reformi za Plan rasta za zapadni Balkan, koji je usmjeren na jačanje ekonomskog rasta i ubrzavanje prijeko potrebnog socioekonomskog približavanja zemalja regije EU.

Taj plan ukupno je vrijedan šest milijardi eura za razdoblje 2024-2027. godine, a Bosna i Hercegovina bi mogla povući oko milijardu eura, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

federalna.ba/Fena

Borjana Krišto Gert Jan Koopman Vijeće ministara Bosne i Hercegovine
Miroslav Lajčak Borjana Krišto
0 16.04.2024 11:49
Aleksandar Vučić Dragan Čović Borjana Krišto
0 15.04.2024 19:36
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine koalicija
0 09.04.2024 20:46
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Digitalna Europa
0 09.04.2024 17:09
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Srednjoročni program rada
0 09.04.2024 13:12