Krišto: Nije dobro da imamo kašnjenja u ispunjavanja preuzetih obveza

Krišto: Nije dobro da imamo kašnjenja u ispunjavanja preuzetih obveza

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto izrazila je žaljenje zbog nedostatka kvoruma za održavanje druge sjednice Radnog tima za izradu Plana reformi za provedbu Plana rasta za zapadni Balkan.

Krišto je danas zakazala drugu sjednicu radnog tima u Bosni i Hercegovini za izradu Plana reformi za provedbu Plana rasta za zapadni Balkan i sjednica je zakazana u online formatu s namjerom da se ispoštuju rokovi i izbjegne daljnje kašnjenje u procesu dostave odgovora Evropskoj komisiji na predložene indikativne reforme.

U skladu sa Poslovnikom o radu, kvorum čini natpolovična većina svih članova Radnog tima, uz obavezu prisustva predstavnika svih nivoa vlasti nadležnih za izradu Plana reformi za provedbu Plana rasta za zapadni Balkan, što na drugoj sjednici nije bio slučaj. Predmetnoj sjednici nisu prisustvovali predstavnici iz Republike Srpske.

Predsjedavajuća Krišto je istaknula kako nije dobro da imamo kašnjenja u procesu preuzetih obsveza, posebno kada je riječ o dostavi ključnih reformi u odlučujućem razdoblju kad Evropska komisija hitno treba i očekuje stav Bosne i Hercegovine o indikativnim reformama. Naglasila je kako je to potrebno u cilju nastavka konsultativnog procesa o reformama koje su eventualno neprihvatljive ili nejasne. Kazala je kako bez izjašnjenja o reformama ne možemo nastaviti ni s pripremom Plana reformi za one reforme koje su nesporne.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH je istaknula kako "prema planu koji nam je u nekoliko navrata komunicirala Evropska komisija, rok za naš odgovor na prijedlog indikativnih reformi je bio 22. januar 2024. godine. S obzirom na to da smo već u značajnom kašnjenju, dodatnog prostor za odgodu, a posebno u ovoj fazi procesa – nema“.

Podsjećanja radi, predsjedateljica je u obavezi da o dinamici održavanja sjednica Radnog tima uime BiH informira Evropsku komisiju, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

federalna.ba/Fena

Borjana Krišto Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Vijeće ministara BiH
Miroslav Lajčak Borjana Krišto
0 16.04.2024 11:49
Aleksandar Vučić Dragan Čović Borjana Krišto
0 15.04.2024 19:36
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine koalicija
0 09.04.2024 20:46
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Digitalna Europa
0 09.04.2024 17:09
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Srednjoročni program rada
0 09.04.2024 13:12