Krišto i Sattler o novom investicijskom paketu EU za zapadni Balkan

Krišto i Sattler o novom investicijskom paketu EU za zapadni Balkan

Predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto razgovarala je danas u Sarajevu sa šefom Delegacije Evropske unije i posebnim predstavnikom Evropske unije u BiH ambasadorom Johannom Sattlerom o Planu rasta - novom investicijskom paketu EU-a za zapadni Balkan.

Tokom susreta istaknuto je da je Plan rasta kreiran kao podrška ekonomskom rastu naše zemlje kroz približavanje jedinstvenom tržištu Evropske unije i s ciljem ubrzanja napretka BiH ka punopravnom članstvu.

Radi se o investicijskom paketu vrijednom šest milijardi eura od kojih su dvije milijarde eura bespovratnih sredstava i četiri milijarde zajmova, podijeljenom u četiri stupa od kojih je prvi uvođenje zapadnog Balkana u jedinstveno tržište, drugi dovršenje Zajedničkog regionalnog tržišta, treći ubrzanje temeljnih reformi i četvrti povećanje pretpristupnih sredstava.

Predsjedavajuća Krišto je rekla da će Plan rasta zasigurno djelovati kao dodatna motivacija za ubrzanje procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini, kao i u regiji, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

federalna.ba/Fena

Borjana Krišto Johann Sattler
Borjana Krišto Oliver Varhelji
0 20.02.2024 15:22
Borjana Krišto Vijeće za opće poslove EU
0 20.02.2024 13:32
Andrej Plenković Borjana Krišto Minhenska sigurnosna konferencija
0 16.02.2024 22:46
Johann Sattler Prnjavor
0 16.02.2024 18:06